Jualan runcit diesel menurun sebanyak 30% selepas seminggu penyesuaian subsidi — Menteri Kewangan II

Jualan runcit diesel menurun sebanyak 30% selepas seminggu penyesuaian subsidi — Menteri Kewangan II

Sejak pelaksanaan penyesuaian semula subsidi diesel bermula 10 Jun lalu, jualan runcit diesel di stesen minyak di Malaysia menyaksikan penurunan 30% bagi minggu pertama, lapor New Straits Times.

Ini bersamaan dengan pengurangan sebanyak lapan juta liter diesel sehari jika dibandingkan dengan minggu sebelumnya, jelas Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan dalam sesi penjelasan kementerian di Dewan Rakyat. Sementara itu, jualan komersial diesel, atau yang dibeli oleh syarikat pada harga pasaran tanpa subsidi telah meningkat sebanyak empat juta liter dalam tempoh sama.

Ini menunjukkan ada syarikat yang sepatutnya membeli diesel pada harga pasaran sebelum ini telah membeli diesel berkenaan dengan harga subsidi, dengan kadar runcit, jelas menteri terbabit. “Corak peningkatan bagi jualan disel komersial juga satu petunjuk positif bagi pengurangan ketirisan diesel bersubsidi,” tambahnya.

Sebuah syarikat minyak juga telah memaklumkan kepada kerajaan bahawa jualan diesel di stesen minyak berdekatan sempadan negara telah menurun 40%. “Maklumat ini diperoleh daripada sebuah syarikat minyak, yang memberikan bukti tambahan berkaitan diesel yang diseludup ke negara jiran,” jelas beliau lagi.

Jualan runcit diesel menurun sebanyak 30% selepas seminggu penyesuaian subsidi — Menteri Kewangan II

Beliau juga memaklumkan yang perbelanjaan subsidi diesel Malaysia telah meningkat 10 kali ganda, dari RM1.4 bilion pada 2019 kepada RM14.3 bilion pada 2023 — dengan peningkatan itu tidak hanya disebabkan oleh kenaikan harga pasaran semata-mata, tetapi juga peningkatan dari segi penggunaan diesel bersubsidi.

“Penggunaan diesel bersubsidi telah melonjak naik sebanyak kira-kira 80%, dari 6.1 juta liter ada 2019 kepada 10.8 bilion liter pada 2023, walaupun tiada peningkatan yang begitu ketara bagi kenderaan diesel baru dalam tempoh berkenaan. Sepanjang tempoh tersebut, jumlah jualan diesel komersial tanpa subsidi telah menurun sebanyak dua bilion liter,” ujar Amir.

Penyesuaian subsidi diesel yang bermula sejak 10 Jun lalu menyaksikan diesel Euro 5 B10 dan B20 di Semenanjung naik harga sebanyak RM1.20, atau 56% daripada kadar dengan subsidi sebelumnya, RM2.15 seliter kepada RM3.35 seliter. Diesel Euro 5 B7 pula lebih mahal 20 sen daripada itu, dan kini dijual pada harga RM3.55 liter.

Bantuan kewangan bagi pengguna diesel kini diagihkan menerusi program dan kategori Budi Individu dan Budi Agri-Komoditi, dengan mereka yang layak akan menerima bantuan RM200 sebulan. Bagi pengendali pengangkutan dalam skala lebih besar pula, mereka boleh memohon melalui Sistem Kawalan Diesel Subsidi 1.0 dan 2.0, yang meliputi 33 jenis kenderaan pengangkutan diesel.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 

Comments

  • SG_diesel_van on Jun 25, 2024 at 1:31 pm

    Please remove 20L purchase limit for unsubsidized diesel…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
 

Add a comment

required

required