Trak pikap EV Geely, Radar RD6 dijenama semula sebagai Riddara RD6 untuk global; akan ke Thailand

Trak pikap EV Geely, Radar RD6 dijenama semula sebagai Riddara RD6 untuk global; akan ke Thailand

Geely akhirnya akan membawa trak pikap EV Radar RD6 ke pasaran global, bermula dengan pasaran ASEAN di mana model ini akan dilancarkan di Thailand November ini. Walau bagaimanapun ia tidak akan menggunakan jenama Radar, sebaliknya ditukar kepada Riddara apabila didedahkan di Thai Motor Expo 2024 di Bangkok kelak.

Jenama Riddara bukan hanya akan digunakan pada trak pikap ini, malah untuk semua model dibawah jenama Radar yang dieksport keluar dari China. Menurut laman CarExpert, nama tersebut terpaksa ditukar kerana permohonan Geely untuk mendapatkan tanda dagang gagal disebabkan nama “Radar” telah digunakan oleh syarikat tayar dari Singapura, Omni United yang telah memegang hak untuk jenama Radar Tires.

RD6 merupakan trak pikap yang dihasilkan dari Multiplex Attached Platform (MAP), iaitu platform yang diasaskan dari platform Sustainable Experience Architecture (SEA). Ia diperkenalkan sejak November 2022 dalam versi motor tunggal pacuan roda belakang, kemudian turut ditawarkan dalam versi dua motor pacuan semua roda pada awal tahun ini.

Ia dihasilkan dengan dimensi 5,260 mm panjang, 1,900 mm lebar, 1,830 mm tinggi serta jarak roda sejauh 3,120 mm. Jadi trak pikap EV ini sebenarnya mempunyai saiz yang hampir sama dengan Toyota Hilux yang tampil dengan dimensi 5,325 mm panjang, 1,900 mm lebar, 1,815 mm tinggi dan jarak roda 3,085 mm.

Rupa keseluruhan Radar RD6 ini dihasilkan oleh pusat rekaan Geely Group Britain, memberikan ‘perisa British’ pada trak pikap ini. Pada bahagian muka, ia diberikan lampu hadapan yang kelihatan agak sama dengan lampu dari SUV Geely Haoyue/Proton X90, tetapi digandingkan dengan gril hadapan yang lebih kecil.

Bagi varian pacuan roda belakang, ia menerima motor tunggal berkuasa 272 hp (200 kW) diletakkan pada gandar belakang, memberikan pecutan 0-100 km sekitar 6 saat. Motor berkenaan disuap dengan kuasa elektrik yang dibekalkan dari bateri LFP 63 kWj untuk varian asas, memberikan jarak gerak 400 km. Varian pertengahan menerima bateri NMC 86 kWj untuk jarak gerak 550 km, dan varian paling mahal diberikan bateri NMC 100 kWj untuk jarak gerak 632 km.

Manakala untuk versi pacuan semua roda yang dikenali sebagai Radar Horizon, ia menerima satu lagi motor yang diletak pada gandar hadapan bagi memberikan kuasa keseluruhan 428 PS/590 Nm. Ini membolehkan ia memecut 0-100 km/j dalam masa 4.5 saat dan mencapai kelajuan maksimum 190 km/j.

Untuk Horizon ini, ia diberikan pilihan bateri LF) 73 kWh atau NMC 86 kWh, dengan jarak gerak masing-masing antara 460 km ke 520 km mengikut ujian CLTC China.

Walau bagaimanapun Riddara RD6 bakal diperkenalkan di Thailand tahun ini dalam versi pacuan roda belakang, dan ia sudahpun ditunjukkan dalam versi pemanduan sebelah kanan. Versi AWD Horizon masih belum disebut sama ada ia akan diperkenalkan sekali atau tidak.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required