Singapura haramkan pendaftaran kereta dan teksi berenjin diesel baharu bermula 1 Januari 2025

Singapura haramkan pendaftaran kereta dan teksi berenjin diesel baharu bermula 1 Januari 2025

Seperti yang telah diumumkan dalam Parlimennya pada Mac 2021, kerajaan Singapura akan menghentikan pendaftaran bagi kereta-kereta dan juga teksi yang menggunakan enjin diesel bermula 1 Januari 2025. Menurut laporan The Straits Times, langkah ini adalah salah satu usaha negara berkenaan bagi memastikan semua kenderaan yang berjalan di atas jalan rayanya digerakkan dengan tenaga lebih bersih menjelang 2040.

Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) Singapura menyatakan bahawa buat masa sekarang pendaftaran kereta dan teksi diesel baharu masih kekal rendah pada kadar 1% secara keseluruhan.

Laporan ini menyebut sehingga Mei 2024, terdapat 19,972 kereta dan teksi menggunakan diesel yang masih menggunakan jalan raya di Republik itu bagi membentuk minoriti kecil daripada 164,759 kenderaan diesel di sini, yang sebahagian besarnya adalah kenderaan barangan dan bas.

Manakala secara keseluruhan hanya kira-kira 17% daripada semua kenderaan di Singapura masih menggunakan diesel. Sementara dalam keseluruhan jumlah kereta penumpang di sana, kira-kira 2.7 peratus daripada populasi 650,001 adalah dijana oleh diesel.

Akhbar itu turut melaporkan walaupun kebanyakkan teksi masih menggunakan diesel, majoriti besar telah beralih kepada model hibrid petrol-elektrik atau elektrik sepenuhnya. Sehingga Mei, kira-kira 16.8 peratus daripada 13,330 teksi di Singapura masih menggunakan kuasa diesel.

Singapura haramkan pendaftaran kereta dan teksi berenjin diesel baharu bermula 1 Januari 2025

Pada masa yang sama, kerajaan Singapura turut telah melakukan usaha bagi menggalakkan pemilik kenderaan komersial beralih daripada diesel kepada bahan api yang lebih bersih, seperti Skim Perolehan Awal (ETS) dan Skim Emisi Kenderaan Komersial (CVES).

Menerusi ETS, pemilik kenderaan komersial lama boleh bertukar kepada yang baharu dengan emisi yang lebih bersih dengan membayar kadar diskaun harga Sijil Hak Memiliki Kenderaan (COE) dan bukannya perlu membida yang baharu. Manakala di bawah CVES, pemilik kenderaan barangan ringan diberi insentif tunai jika mereka memilih model yang lebih bersih, terutamanya EV.

Dalam laporan ini turut ada menyatakan sehingga Mei lalu, 88.6% daripada 143,565 kenderaan barangan di Singapura adalah berkuasa diesel, peningkatan daripada 95.8% pada akhir 2020. Bagi bas, 97.4% daripada 18,007 yang didaftarkan di negara tersebut adalah berkuasa diesel.

LTA juga telah berjanji untuk hanya membeli bas awam yang menggunakan tenaga yang lebih bersih, dan menggantikan separuh daripada flit yang terdiri daripada hampir 6,000 bas awam yang kebanyakannya dikuasakan oleh diesel dengan yang menggunakan tenaga elektrik menjelang 2030.

Singapura haramkan pendaftaran kereta dan teksi berenjin diesel baharu bermula 1 Januari 2025

Beberapa pengendali bas persendirian juga telah beralih kepada model bas elektrik sepenuhnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Menteri Kesihatan Singapura Ong Ye Kung, yang juga merupakan menteri pengangkutan pada 2021, memberitahu Parlimen pada masa itu bahawa kenderaan bermotor di Singapura mengeluarkan kira-kira 6.4 juta tan karbon dioksida setahun.

Tetapi jika semua kenderaan ringan – termasuk kereta dan teksi – menggunakan tenaga elektrik, jumlah pengurangan karbon bersih akan meningkat kira-kira 1.5 juta hingga dua juta tan setahun, iaitu kira-kira 4 peratus daripada jumlah pelepasan nasional Singapura.

Ong juga menjelaskan ketika itu sekiranya penggunaan kenderaan enjin pembakaran dalaman ditukar kepada kenderaan berkuasa bateri akan membawa kepada penjimatan karbon bersih sebanyak 50 peratus. Beliau turut menambah penjimatan tersebut turut dapat dicapai walaupun tenaga elektrik yang digunakan untuk menggerakkan kenderaan elektrik dijana oleh bahan api fosil seperti gas asli.

Singapura haramkan pendaftaran kereta dan teksi berenjin diesel baharu bermula 1 Januari 2025

Walau bagaimanapun, LTA menyatakan bahawa pemilik-pemilik kereta diesel sedia ada masih boleh memperbaharui COE selepas tarikh akhir 2025 berkenaan, namun kos untuk cukai jalan yang dikenakan akan lebih tinggi untuk tidak menggalakkan sijil itu diperbaharui.

Ini adalah sebahagian daripada polisi sedia ada untuk mengenakan surcaj cukai jalan sebanyak 10% hingga 50% bagi kenderaan yang berumur lebih daripada 10 tahun, bergantung kepada umur kenderaan, kata laporan itu. Namun, LTA menyatakan sekatan ke atas pendaftaran kereta diesel baharu tidak akan dikenakan ke atas import dan pendaftaran kereta di bawah skim Kenderaan Klasik dan Kenderaan Vintage.

Di bawah skim tersebut, kenderaan klasik mestilah berumur sekurang-kurangnya 35 tahun dari tarikh pendaftaran asalnya dan memenuhi keperluan pendaftaran dan teknikal tertentu. Manakala kenderaan vintaj pula adalah kereta, motosikal atau skuter yang dipelihara dengan baik, kaya dengan warisan yang telah dikeluarkan sebelum Januari 1940.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required