Mulai tahun 2020 ke atas, semua model BMW akan dibina dengan menggunakan platform kenderaan fleksibel, yang mana ia boleh menampung pelbagai penjana kuasa dan pelarasan pemanduan. Ini seperti mana yang dinyatakan oleh Robert Irlinger, ketua jenama bagi divisi BMW i, menurut laporan Jalopnik.
Perancangan dengan menggunakan seni bina yang biasa ini disebabkan sebahagian besar kenderaan elektrik dan enjin pembakaran biasa akan datang yang agak ‘kurang selamat’. Lantas ketidakpastian ini menjamin platform baharu boleh menerima penjana elektrik bagi enjin pembakaran dalaman, elektrik, hibrid dan plug-in hybrid.
Bukan itu sahaja, dengan kepelbagaian yang lebih baik, platform ini juga boleh menyokong konfigurasi pacuan roda-hadapan, -belakang dan semua-roda, bergantung pada kenderaan. Walau bagaimana pun, dengan seni bina yang menawarkan lebih banyak potensi ini, struktur pelanggaran dan pemasangan suspensi masih kekal sebagai kunci utama binaannya.
Dengan langkah ini, pada masa hadapan, pelanggan boleh memilih mana-mana model sama ada dengan janaan elektrik sepenuhnya, plug-in hybrid atau enjin pembakaran dalaman. Sebagai contoh, ia telah pun ditawarkan buat Hyundai Ioniq, yang turut menawarkan tiga pilihan penjana kuasa berbeza.


BMW M3 Touring
dari RM898,800
BMW iX1 L
dari RM252,800
BMW iX
dari RM425,800
BMW X3
dari RM325,800
BMW M5
dari RM1,188,800
BMW M4 Coupe
dari RM878,800
BMW 2 Series Gran Coupe
dari RM173,800
BMW 3 Series
dari RM265,800
BMW 3 Series M
dari RM388,800