autohomecar__PTBM_9

Satu kejutan daripada Toyota dengan mempamerkan Toyota Vios 2016 facelift di Beijing Auto Show 2016 semalam. Model ini menerima beberapa elemen penambah baikan termasuk menampilkan enjin baharu.

Pada bahagian hadapannya, terpampang lampu utama baharu dengan unit projektor yang agak gelap dan berbentuk-C. Ia turut menampilkan gril atas berbentuk-T baharu dengan gril bawah yang dipengaruhi oleh model Camry facelift, disambungkan pada lampu nyalaan siang LED.

Manakala lampu belakangnya juga telah direka semula, bersambung dengan krom pada bootlid bar yang lebih nipis. Bahagian bampar belakang juga telah diprofilkan semula, nampak lebih anggun dan segar.

autohomecar__PTBM_15

Namun tiada maklumat tentang bahagian kabinnya. Bagi Vios untuk pasaran China ini, ia dijanakan oleh dua pilihan enjin iaitu 1.3 liter dan 1.5 liter 5NR-FE empat-silinder dengan Dual VVT-i. Kedua-duanya dipadankan sama ada dengan kotak gear manual lima-kelajuan atau automatik empat-kelajuan.

Jika ia tiba ke pasaran negara kita, dijangka akan dipadankan dengan penjana kuasa 2NR-FE dari model Avanza facelift, dengan transmisi CVT seperti Vios 2016 yang diperkemaskinikan.

Foto ehsan autohome.com.cn