mazda3-sedan-australia

Bagi mereka yang berkunjung ke bilik pameran Mazda dan bertanyakan model Mazda CKD seperti Mazda 3 atau Mazda CX-5, anda mungkin perasan warna signatur Soul Red Mazda tidak lagi tersenarai dalam pilihan. Semasa acara pelancaran Warna Trend Automotif 2016/2017 semalam, Nippon Paint – pembekal cat untuk operasi CKD Mazda dan pencipta warna Soul Red tersebut akhirnya mendedahkan mengapa warna itu digugurkan.

Apabila ditanya oleh pihak paultan.org,penolong pengurus besar untuk pemasaran penggunaan industri (IU) Ong Eng Keong berkata, empat lapisan cat metalik yang perlu disembur pada badan kereta membuatkan produktiviti di kilang Inokom Kulim (di mana pihak Bermaz memasang unit CKD Mazda di Malaysia) terencat.

“Dalam proses pemasangan CKD Mazda, Soul Red tidak menjadi pilihan untuk mereka kerana warna berkenaan memerlukan sistem semburan empat lapis,” kata beliau. “Dengan semburan sebanyak empat kali, ini bermaksud anda telah kehilangan separuh dari produktiviti, kerana kereta tersebut perlu masuk kedalam oven sebanyak tiga kali.”

Walaubagaimana pun, Ong turut membayangkan pembeli mungkin boleh memilih warna tersebut sebagai pilihan opsyen pada masa akan datang, tetapi mereka tidak boleh menaruh harapan terlalu tinggi. “Bermaz sedang mengkaji untuk menjadikan Soul Red sebagai pilihan opsyen untuk model CKD, tetapi mereka belum mengesahkannya lagi,” sambung beliau.