Mustapa

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, Proton bukanlah sebuah syarikat yang gagal, walaupun beliau sendiri telah mengeluarkan kenyataan yang agak kritikal berhubung masalah yang dihadapi Proton bulan lalu. Beliau berkata dalam parlimen, walaupun pengeluar automotif nasional berkenaan telah menerima bantuan kewangan sebanyak RM13.9 billion dalam pelbagai bentuk, sumbangan Proton kepada negara adalah lebih daripada itu.

Seperti yang dilaporkan oleh The Malay Mail, Mustapa menyatakan dalam jawapan bertulisnya bahawa Proton telah menyumbangkan sekitar RM24 bilion dalam bentuk cukai sejak 1985, dan mewujudkan lebih 12,000 peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia. Selain itu, Proton juga merupakan sebab utama lebih 500 firma sokongan diwujudkan dalam industri automotif.

“Tidak benar untuk mengatakan Proton merupakan syarikat yang gagal. Ini kerana sejak ditubuhkan, Proton telah memberi sumbangan yang banyak untuk negara dan memberikan banyak faedah dalam industri.” kata beliau. Bantuan yang diberikan kepada Proton dalam bentuk geran, pengecualian cukai dan pelbagai lagi bantuan bukan-fiskal, tambah Mustapa.

April lalu, Mustapa mengeluarkan kenyataan mengisytiharkan model perniagaan Proton adalah tidak mampan, dan syarikat tersebut perlu untuk meningkatkan prestasi mereka secara drastik. Permohonan pinjaman mudah Proton bernilai RM1.5 bilion telah diluluskan untuk membantu usaha pemulihannya, yang Mustapa nyatakan sebelum ini sedang berjalan.