ktm-komuter-2

Sempena Hari Raya tahun ini, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) telah mengumumkan menambah enam tren komuter untuk beroperasi dari 1-10 Julai, lapor Bernama.

Walau bagaimanapun tren-tren tersebut hanyalah untuk laluan Butterworth-Padang Besar-Butterworth sahaja. Menurut Pengurus Besar KTM Komuter Azsnidah Shah Shahari, tren-tren tambahan berkenaan akan mengurangkan waktu menunggu penumpang pada laluan tersebut dari dua jam ke hanya satu jam.

“Pada hari biasa, kami menyediakan 14 tren untuk beroperasi dalam tiga laluan iaitu Butterworth-Padang Besar-Butterworth, Butterworth-Gurun-Butterworth, dan Butterworth-Kamunting-Butterworth, tetapi untuk Aidilfitri tahun ini, kami akan menyediakan enam tren tambahan untuk laluan Butterworth-Padang Besar-Butterworth,” kata beliau.

“Penumpang pada hari biasa adalah sekitar 3,000 orang setiap hari, tetapi ia dijangka meningkat sekali ganda pada musim perayaan. Diharapkan dengan 20 tren yang akan beroperasi dari 1 – 10 Julai, pertambahan penumpang berkenaan mampu untuk ditangani,” tambah beliau.