Jalan Maarof MRT

Laluan dari Pizza Hut di Taman Tun Dr Ismail (TTDI) ke Indah Water Konsortium di sini akan ditutup selama dua bulan setengah mulai 15 Julai ini hingga 30 September depan untuk kerja-kerja pembinaan Stesen MRT TTDI, menurut laporan Bernama.

Laluan berkenaan akan ditutup bermula dari 11 malam hingga 6 pagi, dan lima lorong akan disediakan untuk pengguna jalan raya dari Kuala Lumpur ke Lebuhraya SPRINT, menurut MMC-Gamuda KVMRT (PDP) Sdn Bhd dalam satu kenyataan yang dibuat.

Sepanjang penutupan laluan itu, pengguna jalan raya dari Jalan Tun Mohd Fuad boleh menggunakan laluan LDP (menghala ke SS2) dan mereka dari Jalan Leong Yew Koh boleh menggunakan laluan bawah persimpangan TTDI ke SS2 untuk ke Lebuhraya SPRINT di Persimpangan Damansara Utama berdekatan Balai Polis.

Pengguna jalan raya dari Kepong ke Lebuhraya SPRINT (menghala ke KL) boleh menggunakan jejambat dan membelok ke kiri di Persimpangan Damansara Utama untuk ke Lebuhraya SPRINT manakala pemandu di Lebuhraya SPRINT ke TTDI akan dilencongkan ke Persimpangan TTDI dan membuat pusingan ‘U’ sebelum lampu isyarat untuk ke Jalan Tun Mohd Fuad.

“Pemandu di Lebuhraya LDP dari SS2 ke Jalan Damansara (menghala ke KL/Lebuhraya SPRINT) akan dilencongkan ke Persimpangan Bandar Utama untuk membuat pusingan ‘U’. Mereka dikehendaki menggunakan jejambat di Persimpangan TTDI menuju ke SS2 untuk ke Lebuhraya SPRINT di Persimpangan Damansara Utama,” menurut kenyataan berkenaan.

Manakala untuk laluan dari Pizza Hut ke Pintu Masuk B Stesen MRT TTDI pula, aliran kontra akan dilaksanakan untuk laluan tersebut.

Pengguna jalan raya dari LDP/TTDI menghala ke KL/Lebuhraya SPRINT akan dialihkan ke lorong bertentangan dan satu lorong lalu lintas akan disediakan bagi setiap arah manakala persimpangan Jalan Wan Kadir dan Jalan Wan Kadir 3 dan Jalan Damansara akan ditutup buat sementara waktu dan tidak boleh digunakan semasa tempoh aliran kontra berkenaan.

Pelan Pengurusan Trafik (TMP) waktu malam juga akan dilaksanakan di persekitaran Persimpangan TTDI mulai Jumaat (15 Julai) ini hingga 30 September bagi memudahkan kerja-kerja mengecat, memasang kabel dan binaan untuk Stesen MRT TTDI.

Penutupan laluan itu melibatkan jalan susur penuh dari Jalan Leong Yew Koh yang membawa kepada Jalan Damansara (KL/Lebuhraya SPRINT) dan laluan bawah di Persimpangan TTDI serta Jalan Leong Yew Koh sedia ada untuk Lebuhraya LDP.

Pelan pengurusan trafik juga akan melibatkan penutupan pusingan ‘U’ ke TTDI dan penutupan jalan masuk ke Jalan Damansara dari SS2.