Mazda-6-diesel

Bermaz Motor Sdn Bhd, pengedar rasmi Mazda di Malaysia telah mengumumkan model-modelnya dalam varian enjin diesel termasuklah Mazda 6 2.2L SkyActiv-D. Barisan model penjana kuasa diesel ini akan dilancarkan secara rasminya pada malam ini.

Seperti mana model CX-5 diesel, Mazda 6 diesel juga dikuasakan dengan enjin 2.2 liter empat-silinder turbo-berkembar SkyActiv-D. Unit enjin ini berupaya menjana kuasa sehingga 173 hp pada takat 4,500 rpm dan tork maksima 450 Nm pada 2,000 rpm. Ia turut dipadankan dengan kotak gear automatik SkyActiv-Drive enam-kelajuan bersama mod manual.

Selain daripada unit penjana kuasa, elemen yang ada pada Mazda 6 diesel adalah sama dengan Mazda 6 2.5L SKYACTIV-G. Ia dilengkapi dengan teknologi LED bagi lampu utama, lampu nyalaan siang dan lampu kabus hadapan. Manakala lampu belakangnya adalah kombinasi mentol dan LED. Ia turut menampilkan bumbung matahari berkuasa, cermin sisi berkuasa dengan indikator membelok dan rim aloi 19-inci yang dibaluti tayar 225/45/R19.

Klik bagi besarkan imej perbandingan varian petrol dan diesel bagi Mazda 6

Malah ukuran dimensinya juga sama seperti varian unit petrol 2.5L iaitu sepanjang 4,865 mm, selebar 1,840 mm, berketinggian 1,450 mm dan jarak roda 2,830 mm.

Bagi kabinnya, ia turut menampilkan tempat duduk pemandu larasan elektronik lapan-cara dan enam-cara bagi penumpang hadapan. Malah tempat duduk belakang juga boleh dilipat secara nisbah 60:40 dan material kulit dipilih bagi membaluti tempat duduknya, nampak lebih elegan dan sofistikated.

Mazda 6 diesel juga dilengkapi dengan unit utama Mazda Active Driving Display, butang start/stop enjin, brek parkir elektronik, roda stereng teleskopik boleh laras, pedal penukar gear di belakang roda stereng, kawalan kelajuan, penghawa dingin dua-zon termasuk corong untuk penumpang belakang, cermin pandang belakang anti-silau serta balutan kulit bagi roda stereng dan tombol gear.

Ia juga dilengkapi dengan paparan skrin sentuh tujuh-inci dengan MZD Connect bagi sistem hiburan bersama pemain CD dan MP3, sistem Bose Surround Sound dengan 11-speaker, sambungan Bluetooth termasuk kit bebas tangan bagi telefon bimbit, Multi-Function Commander Control, sistem navigasi, butang kawalan audio dan sambungan telefon bimbit pada roda stereng, dan dua port bagi USB.

Seperti mana model terkini Mazda yang lain, 6 diesel ini turut menampilkan Mazda i-Stop Idling Technology tanpa Mazda i-ELOOP Brake Energy Regeneration System seperti mana ada pada model enjin petrol.

Bagi aspek keselamatan, ia turut dilengkapi dengan enam beg udara, ABS dengan EBD, Kawalan Kestabilan Dinamik, Bantuan Brek Kecemasan, Isyarat Berhenti Kecemasan, Pemantauan Tekanan Tayar, Amaran Penukaran Lorong, Kepekaan Lintasan Trafik di Belakang, Sokongan Brek Bandar Pintar, Pemantuan Titik Buta dan pengingatan pemakaian tali pinggang keledar dan Isofix.

Mazda 6 2.2L SkyActiv-D diesel ini dibawa masuk dari Jepun (CBU), dijual pada harga atas jalan RM202,830 (tanpa insurans). Ia ditawarkan dengan empat pilihan warna iaitu Soul Red Metallic, Snowflake White Pearl, Meteor Grey dan Sonic Silver Metallic.

Mazda6 2.2L SkyActiv-D ini turut didatangkan dengan waranti tiga tahun atau 100,000km dan servis percuma selama tiga tahun atau 60,000km.