liow tiong lai

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai telah mengeluarkan kenyataan, kementeriannya akan mengemukakan kertas cadangan pembinaan jalan gandar baharu untuk mempertingkatkan produktiviti pengangkutan kepada kabinet bulan ini.

Katanya, pelaksanaan jalan gandar yang dicadangkan itu akan dapat mengurangkan ketidakcekapan logistik disebabkan kesesakan lalu lintas, masa menunggu dan penggunaan aset yang rendah, laporan Bernama.

Di mana Jabatan Kerja Raya (JKR) telah memuktamadkan Kajian Jalan Gandar (Jambatan) di Laluan Persekutuan dan Jalan Utama Negeri di Semenanjung Malaysia pada April lalu. Ia bertujuan meningkatkan produktiviti pengangkutan darat dengan menambah baik kapasiti syarikat pengangkutan.

“Penambahbaikan seperti itu adalah satu daripada pelaksanaan di bawah Pelan Induk Logistik dan Fasilitasi Perdagangan (2015-2020) iaitu termasuk bagi fasiliti pengangkutan,” katanya kepada pihak media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Logistik Kebangsaan di Kementerian Pengangkutan semalam.