johor-causeway-jam-bernama-pix-630x388

Polis Johor menggesa warga Singapura yang memiliki saman trafik supaya menyelesaikan bayaran tersebut secepat mungkin. Hingga kini, maklum balas yang diterima amatlah tidak memuaskan kerana kebanyakan warga Singapura yang memiliki saman trafik di negara ini tidak mengendahkan gesaan pihak polis Johor.

Menurut Ketua Jabatan Ketenteraman Awam/Trafik Johor Suprintendan Baharudin Mat Taib, sehingga kini sejumlah RM6.5 juta saman trafik yang masih belum dijelaskan oleh warga republik berkenaan. Malah beliau turut menzahirkan rasa kecewa kerana sejak Januari lalu, pelbagai ingatan dan amaran telah dikeluarkan oleh pihaknya. Namu pesalah-pesalah trafik republik berkenaan enggan bekerjasama, laporan News Strait Times.

Katanya, dilaporkan lebih 40,000 pesalah trafik warga Singapura dikesan sejak dua tahun kebelakangan ini. “Pihak kami tidak akan berdiam diri, sebaliknya akan terus menggesa mereka supaya segera menyelesaikan saman tertunggak ini,” ujarnya kepada pihak media.

Dalam masa yang sama, beliau turut berkata, saman tertunggak yang melibatkan warga Malaysia pula kini berjumlah RM9.3 juta dengan 31,110 pesalh trafik telah direkodkan.

“Kita akan terus melaksanakan kempen yang agresif, termasuk kempen untuk memberikan kesedaran kepada orang awam mengenai kesalahan trafik ini, di mana ia menjadi antara punca utama berlakunya kemalangan jalan raya. Malah kita juga akan memulakan kempen keselamatan jalan raya di peringkat sekolah,” sambungnya lagi.