liow tiong lai

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai menyarankan agar pengendali operasi teksi menyambut baik saranan pembatalan kawal selia syarat untuk pemandu teksi oleh Kementerian Pengangkutan bagi memastikan mereka dapat bersaing dengan Uber dan GrabCar, lapor Bernama.

Menurut beliau pengusaha teksi akan mendapat faedah dengan cadangan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) tersebut berikutan peraturan tambahan akan dikenakan kepada pemandu Uber dan GrabCar yang pasti akan menyelaraskan platfom yang sama bagi perkhidmatan teksi, dan sudah tentu akan membolehkan mereka bersaing dengan perkhidmatan berteknologi baharu berkenaan.

“Sudah sampai masanya pemandu teksi menjadi lebih berdaya saing dan fleksibel selepas kabinet meluluskan operasi GrabCar Dan Uber secara sah di negara ini.

“Mereka (pengusaha teksi) tidak boleh memberhentikan operasi hanya kerana mereka perlu bersaing dengan Uber dan GrabCar. Ini kerana teknologi dan aplikasi sentiasa berkembang,” katanya kepada pemberita.

Menurut Liow lagi SPAD akan memaklumkan mengenai peraturan penyelarasan perkhidmatan pemandu teksi dan GrabCar dalam masa terdekat.

Beliau juga menjelaskan pihaknya tidak mempunyai sebarang halangan mengenai langkah Kementerian Kewangan (MoF) untuk mengkaji mekanisme percukaian terhadap perkhidmatan Uber dan GrabCar

“Terpulang kepada MoF kerana itu merupakan portfolio mereka dalam memastikan apabila ada keuntungan dan hasil syarikat yang menjalankan perniagaan, mereka perlu membayar cukai.

“Kita akan kaji sistem cukai sedia ada untuk melihat sama ada perlu atau tidak pengendali Uber dan GrabCar membayar cukai kepada kerajaan,” katanya.