Nissan mengumumkan teknologi sistem pemanduan sendiri yang mereka bangunkan iaitu ProPILOT bakal berkebolehan untuk berfungsi pada jalan pelbagai lorong pada 2018, dan mensasarkan sistem berkenaan mampu berfungsi pada persimpangan ditengah bandar tanpa bantuan kawalan manusia menjelang 2020.

Sistem ProPILOT ini kini telah dilengkapi pada Nissan Serena generasi terbaharu, tetapi hanya berfungsi seperti Kawalan Kelajuan Adaptif (Adaptive Cruise Control) dan ditambah dengan kebolehan kawalan stereng secara automatik ketika melalui selekoh.

Sistem berkenaan berfungsi pada kelajuan bermula 30 km/j hingga 100 km/j. Ia mampu mengekalkan kelajuan dan membrek sendiri untuk mengekalkan jarak selamat dengan kenderaan di hadapan. Selain dari mampu membelok sendiri dan mengekalkan laluan di selekoh, ProPILOT ini juga mampu mengekalkan Serena dalam aliran trafik.

Nissan-ProPILOT-3_BM

Tidak seperti sistem pemanduan sendiri pengeluar lain, misalnya sistem Autopilot Tesla, Nissan mensyaratkan pemandu Serena agar meletakkan tangan mereka pada roda stereng ketika menggunakan sistem ProPILOT ini, sebagai persediaan sekiranya terjadi apa-apa masalah teknikal.

Setakat ini, hanya Serena dilengkapi dengan ProPILOT dalam barisan model Nissan dan selepas ini akan ditawarkan pula pada SUV Qashqai pasaran Eropah pada tahun 2017 serta untuk kenderaan pada pasaran Amerika Syarikat dan China.