proton_perdana_persona_saga-17

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Ahmad Maslan telah mengesahkan Proton kini sedang meneliti lebih lanjut tiga syarikat yang berada dalam senarai pendek sebagai rakan strategik asing.

Di mana perjanjian perkongsian strategik antara Proton dengan syarikat pengeluar kelengkapan tulen (OEM) yang terpilih dijangka dapat dimeterai pada 31 Mac 2017, ujar Ahmad Maslan seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Katanya lagi, pemilihan rakan strategik itu dijalankan secara mendalam bagi memastikan Proton berjaya mendapatkan rakan kongsi asing terkemuka.

“Ini dapat membantu penyelidikan dan pembangunan (R&D), seterusnya menjadikan Proton syarikat yang berdaya maju dan berdaya saing di peringkat antarabangsa,” katanya ketika menjawab soalan Dr Che Rosli Che Mat (PAS-Hulu Langat) di Parlimen semalam.

Che Rosli ingin tahu mengenai perkembangan terbaharu rakan strategik Proton selain jumlah pengeluaran dan pasaran Proton Persona baharu berbanding Perodua Bezza.

Proton Perdana Test Drive 4

Ahmad berkata proses mengenal pasti rakan strategik itu telah bermula sejak Jun lepas apabila Proton mengeluarkan pelawaan memberi cadangan (RFP) kepada 14 syarikat OEM.

Pada awal Ogos lalu, DRB-Hicom telah menafikan mahu menjual kepentingannya di dalam Proton. Syarikat konglomerat itu berkata, mereka “komited untuk melakukan perubahan di samping mencari rakan strategik baharu” bagi Proton.

Walau bagaimana pun, DRB-Hicom tetap menegaskan bahawa Proton perlu menjalani Request For Proposal (RFP) dalam mencari rakan kongsi tetap yang strategik, sesuai dengan operasi dan budaya, sebagai sebahagian daripada syarat yang ditetapkan oleh kerajaan yang meluluskan pinjaman mudah bernilai RM1.5 bilion kepada Proton.

Request For Proposal (RFP) ini dijangka selesai pada suku pertama 2017, dan implementasi ini dipantau oleh jawatankuasa pemantauan khas yang dilantik oleh kerajaan bagi memastikan progres perubahan Proton berjalan lancar. DRB-Hicom juga telah membuat pengumuman menerusi Bursa Saham Malaysia, sebagai syarat yang diperlukan.