proton-persona-1-6-premium-bm-05

Pada masa ini, Proton aktif untuk pemasaran eksport di lima hingga enam negara, walaubagaimanapun, perkara itu mungkin berubah apabila ketua pegawai eksekutif Proton, Datuk Ahmad Fuaad Kenali memberitahu wakil media semasa pelancaran model Ertiga bahawa syarikatnya sedang mengkaji semula strategi eksport.

“Kami berhadapan dengan waktu yang cukup sukar tahun ini daripada aspek saingan. Sedikit pengunduran dilakukan, tetapi kami tidak akan berhenti terus daripada melakukan aktiviti eksport. Kami sedang melihat kembali strategi eksport dan perlu memastikan produk kami cukup kuat dan berdaya saing untuk kembali masuk ke pasaran itu,” kata Fuaad.

Bagi model yang sudah sedia dieksport, Fuaad memberitahu Proton akan memperlahankannya secara berperingkat dan ada juga pasaran yang mereka tidak boleh masuk terus kerana peraturan yang tertentu. Jadi, strategi baru perlu dirangka dengan melihat daya saing produk yang ada.

Bagi pasaran eksport yang aktif sekarang juga, jumlahnya tidak seberapa dan ini membuatkan Proton melihat secara aktif kepada pasaran lain yang boleh menerima produk mereka, terutamanya yang baru dilancarkan seperti Saga, Persona dan Iriz.