Susulan dari laporan sebelum ini yang menyatakan Toyota Motor Corporation dan subsidiari penuhnya Daihatsu Motor Co., Ltd merancang untuk mewujudkan sebuah syarikat dalaman baharu yang akan bertanggungjawab keatas kereta kompak untuk pasaran baharu yang penting, syarikat dalaman berkenaan diumum akan beroperasi bermula 1 Januari 2017 dan akan digelar sebagai ‘Syarikat Kereta Kompak Pasaran-Penting Baharu’.

Presiden Daihatsu Masanori Mitsui akan mengambil peranan sebagai pengerusi, manakala pegawai pengurus Toyota Shinya Kotera dilantik sebaagi presiden syarikat dalaman baharu ini.

Menurut kenyataan media yang disiarkan, syarikat ini akan membina kereta kompak khas untuk negara-negara membangun, mengambil kesempatan atas kepakaran Daihatsu membina produk berkualiti dan mampu milik, dan “tidak tertakluk pada amalan konvensional dan peraturan” sedia ada.

Syarikat dalaman ini akan terdiri dari tiga bahagian iaitu Perancangan Produk dan Perniagaan Kereta Kompak Pasaran Penting Baharu, Perancangan Kereta Kompak Pasaran Penting Baharu dan Perancangan Kualiti Kereta Kompak Pasaran Penting Baharu.

Toyota dan Daihatsu akan menjalankan perancangan keseluruhan bagi produk dan operasi perniagaan, termasuk mencadangkan barisan kenderaan berjenama Toyota bagi pasaran penting baharu, serta strategi keseluruhan.

Syarikat itu turut menyatakan Daihatsu akan lebih bertanggungjawab terhadap pembangunan produk, dengan perancangan produk dan bahagian perancangan kualiti syarikat dalaman tersebut dipertanggungjawabkan bagi pembangunan produk akhir dan kualiti untuk kenderaan jenama Toyota.

Selain dari pembentukan syarikat dalaman ini, nama Toyota Motor Asia Pacific Engineering and Manufacturing (TMAP-EM) akan diubah kepada Toyota Daihatsu Engineering and Manufacturing (TDEM), dan menjadi entiti di bawah syarikat dalaman baharu ini.

Tugas TMAP-EM sebelum ini yang berperanan untuk membekalkan pembangunan, logistik dan sokongan penyediaan produksi untuk model kenderaan yang diproduksi secara tempatan, tidak akan diperluaskan untuk menyokong produksi kenderaan kompak Daihatsu untuk pasaran penting baharu seperti TDEM.