Laman Facebook rasmi Hyundai telah menyiarkan lakaran rekaan pertama bagi Sonata 2018. Model facelift ini telah pun dikesan diuji beberapa kali dan dikatakan telah bersedia untuk diperkenalkan pada tahun ini. Lakaran rekaan yang disebarkan ini menunjukkan versi biasa dan sporty di samping dua generasi sebelumnya.

Seperti yang dijangka, Sonata 2018 ini menampilkan rekaan yang lebih agresif, tetapi garisan tajamnya mungkin digantikan dengan bentuk yang lebih konservatif bagi versi produksi. Manakala sistem ekzos segiempat pada model sporty mungkin dikekalkan seperti Sonata sedia ada bersama enjin 1.6 dan 2.0 turbo dengan bentangan ekzos yang sama.

Pada bahagian hadapannya, Hyundai memberikan Sonata 2018 ini gril radiator “cascading”, disambung pada lampu utama yang lebih berkilat berbanding model semasa. Seperti model i30 generasi terkini, sedan yang diperbaharui ini turut didatangkan dengan lampu nyalaan siang LED yang disambungkan pada bampar.

Buat masa ini, enjin yang paling berkuasa bagi barisan Sonata ialah 2.0 liter turbo, yang memberikan output sehingga 245 hp, dengan kuasa yang disalurkan ke roda hadapan menerusi kotak gear automatik tujuh-kelajuan bersama dua klac.

Terdapat laporan sebelumini yang menyebut, kemungkinan unit tersebut akan digantikan dengan penjana kuasa 2.0 turbo yang bagaru yang digunakan pada model i30 N. Ia didakwa mampu menghasilkan kuasa sekurang-kurangnya 260 hp, menjadikan Sonata 2.0T lebih pantas.

Walau bagaimana pun, untuk perincian yang lebih sahih, kena nantikan pengumuman dari Hyundai sendir, namun ada juga yang menyatakan Sonata 2018 bakal dipertontonkan buat pertama kalinya di New York Auto Show pada April ini.