Dalam perkembangan terbaru berkaitan rakan strategik Proton, Geely dilaporkan berkemungkinan menarik diri daripada menjadi rakan strategik Proton, lapor The Star.

Khabarnya, jutawan Li Shufu berkata, beliau sedang mempertimbangkan untuk menarik Zhejiang Geely Holding Group Co. keluar daripada bidaan terhadap Proton Holdings Bhd. Bloomberg pula melaporkan Li berkata demikian disebabkan Proton kerap menukar rancangan dan pendirian mereka.

“Mereka kerap menukar pendirian. Hari ini lain, esok lain,” ujar Li di dalam satu wawancara dengan Beijing Friday. “Mereka sendiri belum membuat keputusan tentang apa yang mereka mahu,” tambahnya. Bloomberg juga melaporkan masih belum ada komen daripada Proton berkaitan perkara ini.

Disebabkan kenyataan daripada Li itu, saham DRB-Hicom dilaporkan jatuh hari ini; pada 4.50pm sahamnya jatuh enam sen kepada RM1.39.

Kumpulan PSA dari Perancis dan Geely dari China merupakan dua pihak yang berminat dengan tawaran Proton yang ingin mencari rakan strategik luar, dan sudah menghantar kertas cadangan masing-masing. Proton perlu mencari rakan strategik luar sebagai sebahagian daripada syarat pinjaman mudah RM1.5 bilion yang diberikan oleh kerajaan tahun lalu.