Sejak beberapa hari ini, terdapat penularan menerusi laman media sosial dan Whatsapp mengenai kenaikan kadar kompaun bagi penguatkuasaan trafik oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mula 1 Mac lalu.

Antara kesalahan yang didakwa dinaikkan denda ialah kesalahan meriba kanak-kanak ketika memandu, memandu dalam keadaan mabuk, menggunakan telefon ketika memandu, merokok ketika memandu, dan tidak memakai tali pinggang keledar.

Walau bagaimana pun, dakwaan ini disangkal oleh Ketua Pengarah JPJ Datuk Nadzri Siron ketika dihubungi Bernama. Menurutnya mesej ditularkan sejak beberapa hari lepas itu adalah tidak benar.

Malah ada juga pihak yang membangkitkan semula isu penguatkuasaan cermin gelap, dan menyatakan denda sebanyak RM2,000 atau enam bulan penjara bakal menanti pesalah. Hal ini pernah dinafikan oleh JPJ pada setahun yang lalu, walau pun ia pernah disahkan sendiri oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, beberapa hari sebelum itu.

Kata JPJ, terdapat kekeliruan di atas kenyataan yang dikeluarkan oleh menteri berkenaan. Di mana kompaun maksimum yang dikenakan oleh JPJ bagi kesalahan berkenaan adalah sebanyak RM300.