Minggu lalu, DRB-Hicom mengesahkan semua pembida bagi menjadi rakan strategik asing (FSP) Proton masih kekal, malahan mensasarkan untuk menamatkan proses penilaian menjelang akhir suku kedua tahun 2017. Walau pun terdapat perkhabaran dari akhbar China, Zhejiang Geely telah menarik diri daripada bidaannya untuk menjadi memiliki pegangan majoriti dalam Proton, namun berita ini dinafikan oleh DRB-Hicom.

Semalam Bernama melaporkan, FSP Proton mampu memacu jenama tersebut untuk menembusi pasaran global menerusi temubual bersama pakar geostrategi, Azmi Hassan. Di mana beliau melihat kepada tawaran lain yang sama di seluruh dunia, beberapa perkara perlu diketepikan pada peringkat rundingan ini antara DRB-Hicom sebagai pemilik Proton dengan pembida antarabangsa.

“Dalam usaha memastikan Proton melonjak daripada peserta tempatan ke pasaran global, perlu diambil kira pelbagai dimensi seperti teknologi, platform, model baharu dan pengeluaran yang lebih besar,” katanya.

Azmi berkata demikian sebagai mengulas kenyataan oleh Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom Datuk Seri Syed Faisal Albar, pada minggu lalu yang menafikan laporan media bahawa Proton kini hanya berdepan dengan satu sahaja pembida asing sebagai bakal rakan strategik asing.

Kenyataan berkenaan tidak menamakan pembida tersebut tetapi difahamkan syarikat itu termasuk firma dari China, Geely Automobile Holdings dan pengeluar kereta kedua terbesar di Eropah iaitu Groupe PSA.

Azmi berkata beliau yakin antara isu perbincangan ialah pinjaman mudah sebanyak RM1.5 bilion yang diperoleh Proton tahun lepas daripada kerajaan yang mempunyai beberapa syarat serta pemindahan semua pembuatannya ke hab di Tanjung Malim.

Beliau berkata bagi firma dari China, Geely, yang hanya jenama domestik di negara itu, sehinggalah mengambil langkah berani membeli pengeluar dari Sweden, Volvo, satu jenama antarabangsa, yang membolehkan syarikat itu menggandakan pendapatannya baru-baru ini, dengan kelebihan penyelidikan dan pembangunan Volvo untuk memacu jualan jenama Geely.

“Selain itu, keuntungan bersih Geely melonjak sebanyak 126% pertumbuhan keuntungan bersih terbesarnya dalam lapan tahun dan harga sahamnya meningkat tiga kali ganda sejak 12 bulan lepas. Dan di bawah Geely, Volvo mencatatkan lonjakan dalam jualan kereta di peringkat antarabangsa berbanding sebelumnya,” katanya.

Tambahnya lagi, “Pengeluar kereta dari China itu juga membeli London Taxi Co dan barisan keretanya di China sebenarnya bertaraf dunia, seperti PSA dari Perancis yang besar dan pesaing kuat bagi Proton.”

Beliau berkata sebenarnya amat penting bagi Proton untuk mempunyai rakan strategik asing yang mempunyai model perniagaan yang baik dengan pasaran yang luas kerana tanpanya, agak “sukar” bagi Proton untuk berkembang ke pasaran Asia pada masa depan.

“Kita semua tahu mengenai mentaliti orang Asia untuk memiliki kereta. Jadi, ini merupakan potensi yang besar dan dalam ASEAN sahaja jumlah penduduk mencecah 600 juta. Saya ingin melihat Proton melangkaui pasaran ASEAN dengan bakal rakan kongsi strategiknya.

“Dan juga, amat penting bagi Proton untuk memutuskan mengenai rakan kongsinya tanpa sebarang tekanan politik. Ia perlu hanya berdasarkan kepada keputusan yang tepat dari segi komersial,” katanya.