Selepas pengenalan LS 500 di Detroit dan LS 500h di Geneva, Lexus bakal memperkenalkan model baharu bagi LS 500 F Sport di New York International Auto Show (NYIAS) tidak lama lagi. Menurut pengeluar kenderaan berkenaan, F Sport akan “menawarkan pengalaman pemanduan LS yang paling menawan, dan boleh didapati pada LS 500 dan LS 500h.”

Imej teaser di atas turut disebarkan bersama dengan pengumuman ini, di mana kelihatan ia menampilkan sedikit peningkatan berbanding model standard LS 500 seperti peresap hitam berkilat, lampu belakang gelap dan logo F Sport.

Lexus turut berkata versi F Sport “akan mewakili platform ketangkasan dan responsif”, dengan merujuk pada rekaan global Lexus serba baharu bagi kenderaan mewah (GA-L). Platform ini paling tegar yang pernah dibangunkan oleh Lexus, dan ia mendakwa mampu meningkatkan lagi pengendalian, lebih lancar dan kabin yang lebih senyap.

LS generasi ke-lima ini boleh didapati dengan enjin petrol 3.5 liter turbo-berkembar V6 (415 hp dan tork 599 Nm), sementara versi hibrid pula menerima enjin petrol 3.5 liter naturally-aspirated V6 dengan Dual VVT0i dan suntikan terus (295 hp/350 Nm) dibantu oleh dua motor elektrik. Versi hibrid juga didatangkan dengan Lexus Multi Stage Hybrid Transmission iaitu kombinasi automatik empat-kelajuan dengan CVT hibrid tradisional untuk menghasilkan transmisi 10-kelajuan.

GALERI: Lexus LS 500 2018