Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengesahkan bakal memasang tujuh lagi kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di beberapa lokasi yang sering berlaku kemalangan, sebelum akhir tahun ini.

Menurut Ketua Pengarahnya Datuk Seri Nadzri Siron, ia adalah sebagai tambahan kepada 14 kamera AES sedia ada yang berada di seluruh Semenanjung.

Katanya lagi, JPJ dengan dengan kerjasama Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) telah meneliti beberapa lokasi tumpuan yang sering berlaku kemalangan, laporan Bernama.

“Penambahan kamera ini dilihat mampu mengurangkan jumlah kemalangan di negara ini,” ujarnya sambil enggan mendedahkan tarikh pemasangan dan lokasi tujuh kamera AES yang bakal dipasang itu.

Dalam masa yang sama, Nazdri turut mengulas mengenai Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) dan Sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalan Raya (Kejara) yang telah dilaksanakan sejak 13 hari.

“Sehingga kini, sebanyak 19,230 saman telah dikeluarkan. Ia meliputi 16,791 saman bagi kesalahan memandu melebihi had laju dan 2,439 saman kerana melanggar lampu isyarat merah bagi tempoh 15 hingga 27 April.

“Walaupun kita telah melaksanakan sistem ini, tapi peningkatan jumlah saman memperlihatkan sikap atau kesedaran masyarakat untuk mematuhi undang-undang masih di tahap rendah,” katanya.