Peugeot 308 kini diberikan facelift, dan ia melibatkan sedikit perubahan pada versi hathback serta wagon SW model ini. Jika dibandingkan dengan model 2014 sebelum ini, 308 facelift menggunakan bonet baru, bagi menjadikan ia serasi dengan gril mendatar baru, bersama logo singa di tengah dan nama Peugeot. Bahagian bampar dibentukkan semula menjadi lebih agresif dan rupanya kini menghampiri 308 Sedan yang diperkenalkan di China.

Pada bahagian dalam pula, i-Cockpit yang digunakan termasuk ciri ‘Mirror Screen‘, yang dapat memaparkan apa yang keluar di telefon anda dan boleh digunakan bersama MirrorLink, Android Auto dan Apple CarPlay. Navigasi 3D baru dengan kawalan suara pada kenderaan ini disambungkan dengan servis pemantauan trafik semasa TomTom. Ciri Visiopark 1 bersama kamera 180 darjah dan fungsi Park Assist pula memberi bantuan mengukur ruang dan menghalakan kenderaan ke dalam petak letak kereta.

Sistem bantuan pemandu paling maju yang dilihat pada 3008 baru juga kini boleh didapati pada 308 facelift. Ini termasuk Active Safety Brake dan Active Lane Deperture Warning. 308 facelift adalah model pertama PSA Group yang menerima fungsi cruise control bersama ciri brek (pada transmisi automatik), atau fungsi 30 km/j untuk model manual.

Peugeot juga telah mengambil peluang ini untuk memperkenalkan enjin baru untuk model yang bersaing dengan Volkswagen Golf ini. Pelanggan di Eropah boleh memberi sama ada kenderaan yang dipacu enjin BlueHDi 130 S&S atauBlueHDi 180 S&S yang dipadankan dengan transmisi automati lapan kelajuan.

Enjin diesel BlueHDi 130 S&S ini muncul buat pertama kali pada 308 facelift, dan kecekapan pembakarannya telah dipertingkat, seperti yang pernah dibuktikan dalam perlumbaan Le Mans 24 Hours. Kelebihan lain yang diperoleh pada enjin ini adalah lebih mesra alam.

Enjin tiga silinder petrol pula telah dinaik taraf, dengan pengawal emisi pada sumber serta ekzos untuk penggunaan bahan api lebih baik dan pengurangan pencemaran. Pengawal suntikan berketepatan tinggi yang digunakan pula meningkatkan lagi kecekapan pembakaran, dan asap ekzos melalui catalytic converter kemudiannya penapis partikel. Kotak gear enam kelajuan baru dipadankan bersama enjin ini.