Apabila Ford menawarkan Fiesta ST baharu dalam bentuk tiga- dan lima-pintu, Toyota turut berbuat perkara yang sama dengan Yaris GRMN. Jurufoto spyshot kami berjaya merakamkan model prototaip lima-pintu yang dikesan sedang diuji baru-baru ini.

Secara visualnya, model ini tampil mirip seperti hot hatch tiga-pintu, dengan bampar yang agresif, roda aloi pelbagai-jejari BBS 17-inci dan wing belakang yang besar. Satu-satunya perbezaan yang ketara boleh dilihat di sini ialah ekzos yang terletak di tengah seperti mana yang dipertontonkan ketika Geneva Motor Show.

Di bawah hudnya, Yaris GRMN lima-pintu ini turut menggunakan penjana kuasa yang sama iaitu enjin petrol 1.8 liter supercharged empat-silinder dengan 205 hp. Ia juga mungkin hanya dipadankan dengan transmisi manual enam-kelajuan, memacu roda hadapan, tanpa pilihan kotak gear automatik.

Seperti mana model tiga-pintu, ia turut diberikan pepegas yang lebih pendek bagi merendahkan kereta ini secara keseluruhan, dan turut dipadankan dengan penyerap hentak dari Sachs. Selain itu, ia turut tampil dengan bar anti-oleng berdiameter lebih besar pada bahagian hadapan, serta LSD jenis Torsen bagi pengendalian lebih baik. Cakera brek dengan diameter lebih besar turut diberikan pada bahagian hadapan bersama angkup brek empat-omboh.

GALERI: Toyota Yaris GRMN (3-pintu)