Honda CR-V generasi kelima sekali lagi dilihat sedang diuji di Malaysia, tak lama selepas ia dilihat sedang dalam perjalanan ke Genting Highlands. SUV ini menggunakan samaran yang agar ketara, dengan nombor pendaftaran yang sama dengan unit yang dilihat sebelum ini.

Daripada penampilan rekaan lampu belakang dan ekzos berkembar yang digunakan, ia memberi petunjuk bahawa unit ini adalah dari varian 1.5L VTEC Turbo petrol. Dan, tentunya ini bukan lagi perkara yang baru diketahui.

CR-V generasi kelima ini sudah dilancarkan di Indonesia, dengan penawaran dua varian iaitu versi 2.0L lima-tempat duduk atau 1.5L Turbo tujuh-tempat duduk. Sebelum itu, model berkenaan juga sudah dilancarkan di Thailand sebagai SUV tujuh-tempat duduk dengan dua pilihan enjin; 2.4 liter atau 1.6 liter i-DTEC turbodiesel. Kotak gear Earth Dreams CVT dipadankan dengannya.

Honda Malaysia telah menyatakan bahawa syarikat itu akan memperkenalkan dua lagi model bagi tahun 2017, dengan Jazz baru adalah satu daripadanya. Kami menjangkakan sebuah lagi model yang tinggal ialah CR-V terbaru ini. Jika benar, ia nanti akan berdepan dengan Mazda CX-5 generasi kedua, yang khabarnya akan dilancarkan pada September nanti. Mana satu lebih menarik perhatian?

GALERI: Honda CR-V 1.5L Turbo Prestige di Indonesia