Sentiasa optimis dengan keadaan semasa, Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) menyasarkan pengguna pengangkutan awam akan meningkat sebanyak 40% menjelang tahun 2030 berbanding hanya 25% buat masa ini.

Menurut Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Azmi Abdul Aziz, sasaran peningkatan itu sejajar dengan hasrat kerajaan yang mahu meningkatkan mutu dan perkhidmatan pengangkutan awam di negara ini, laporan Berita Harian.

“Kami sudah menyusun perancangan berdasarkan perancangan kerajaan bagi menunjukkan keupayaan dan prestasi dalam memastikan sasaran dapat dicapai. Kami mahu pastikan jajaran pengangkutan awam ini menyeluruh dan mempunyai sambungan dari satu destinasi ke destinasi utama lain,” katanya kepada pihak pemberita malam tadi.

Katanya lagi, pihaknya juga yakin peningkatan pengguna pengangkutan awam akan meningkat tahun ini berdasarkan kepada operasi perkhidmatan Transit Aliran Massa (MRT).

“Projek fasa kedua MRT 1 akan bermula hujung Julai ini dan dijangka beroperasi sepenuhnya pada Ogos, sekali gus membantu meningkatkan jumlah pengguna pengangkutan awam. Kami juga yakin sasaran itu dapat dicapai apabila projek Transit Aliran Ringan (LRT3) bakal dilaksanakan tidak lama nanti,” katanya.