Pendahulu bagi segmen SUV yang sangat popular di Malaysia kembali dengan membawakan pembaharuan; Honda CR-V 2017 bakal dibuka untuk tempahan bagi pelanggan tempatan mulai 1 Jun 2017 iaitu esok.

Seperti mana pasaran Indonesia, Honda Malaysia turut menawarkan CR-V dengan varian enjin 1.5 liter VTEC turbocaj, dengan janaan kuasa 190 PS (187 hp) dan 240 Nm yang dipadankan dengan transmisi CVT. Menerusi risalah spesifikasi yang kami terima, CR-V 2017 bagi pasaran Malaysia ini juga turut dilengkapi Advanced Honda Sensing Technology.

Ini merangkumi beberapa ciri keselamatan termaju yang dibangunkan oleh Honda. Antaranya ialah sistem amaran perlanggaran hadapan (Forward Collision Warning System), yang akan mengeluarkan amaran sekiranya kenderaan merasakan ada potensi berlakunya pertembungan kerana jarak dengan kereta depan yang semakin hampir.

In diikuti dengan sistem brek menghindari perlanggaran (Collision Mitigation Braking System) yang akan bertindak membrek kenderaan secara automatik sekiranya pemandu tidak memberikan tindak balas sepatutnya dalam keadaan berisiko untuk perlanggaran.

Ketiga ialah sistem amaran pertukaran lorong (Road Depature Mitigation System). Dalam keadaan pemandu ingin menukar lorong atau laluan secara mengejut dan tanpa memberi isyarat, stereng akan bergegar sebagai makluman kepada pemandu. Brek juga akan dilakukan oleh sistem ini bagi mengelakkan kenderaan tersasar dari laluan sepatutnya.

Turut ditawarkan sebagai standard bagi semua varian ialah ciri Smart Entry dengan butang Push Start, enam beg udara dan Vehicle Stability Assist (VSA). Kelengkapan luaran yang tersedia adalah termasuk penggunaan lampu utama dan lampu belakang LED, dengan rekaan baharu yang lebih menarik.

Buat masa ini, spesifikasi penuh dan harganya masih belum diumumkan secara rasmi. Kami akan bawakan perkembangan selanjutnya sebaik saja ia diperoleh nanti.

*Kemaskini: Honda Malaysia telahpun membuat pengumuman rasmi berkenaan tempahan serta perincian lanjut mengenai ciri-ciri yang bakal dipadankan pada CR-V 2017 DISINI.

GALERI: Honda CR-V 2.0L 2017 bagi pasaran Indonesia