Walaupun masih belum dilancarkan, Hyundai Sime Darby Motors telah pun membuka tempahan untuk Elantra serba baru, yang mengikut perancangannya, akan dilancar secara rasmi dalam bulan ini juga. Bagi yang menempah Elantra baharu sekarang, mereka akan mendapatnya sebelum sambutan Hari Raya ini. Tiga varian ditawarkan untuk Elantra baharu ini iaitu 1.6 Turbo Sport, 2.0 MPI Dynamic dan 2.0 MPI Executive, dengan harga masing-masing dijangka sekitar RM135,000, RM125,000 dan RM120,000.

Hyundai Elantra baharu ini pertama kali dijumpai di Malaysia semasa ia sedang diuji oleh JPJ pada Januari lalu, dan kemudiannya kami menerima pula gambar dua model, satu daripadanya adalah Turbo sewaktu ia dipertonton kepada wakil pengedar. Paling baru, versi Turbo Sport dipamerkan di sebuah pusat beli-belah di Kuala Lumpur.

Elantra varian 2.0 MPI (Dynamic dan Executive) dikuasakan oleh enjin empat silinder 2.0L, mampu menghasilkan 152 PS pada 6,200 rpm dan 192 Nm tork pada 4,000 rpm. Bagi varian 1.6 Turbo Sport pula, ia menggunakan enjin empat silinder Gamma 1.6 GDI Turbo yang lebih berkuasa, iaitu sebanyak 204 PS pada 6,000 rpm dan 265 Nm pada 1,500 hingga 4,500 rpm.

Seperti yang boleh dilihat pada model Turbo Sport yang dipamerkan di pusat beli-belah Mid Valley awal bulan ini, ia mempunyai rekaan gril unik, berserta perincian krom dan lambang “Turbo” pada satu sisi. Bahagian belakang pula dilengkapi diffuser, dua muncung ekzos dan lambang “Sport”. Melengkapkan penampilannya adalah rim 17-inci.

Bahagian dalam varian Turbo Sport ini juga lebih sporty, dengan kemasan dua tona warna, merah dan hitam pada tempat duduk, jahitan pada stereng, tombol gear dan juga karpet. Turut boleh dilihat adalah plastik kemasan gaya gentian karbon, pendingin hawa dwi-zon, bumbung suria, sistem pemasukan tanpa kunci dan butang pemula enjin.

Perincian lain Hyundai Elantra ini hanya akan didedahkan semasa pelancarannya nanti, tetapi antara kelebihannya yang dinyatakan, selain rekaan Fluidic 2.0 dan enjin baru yang lebih berkuasa adalah penggunaan besi berkekuatan tinggi, Emergency Fastening Device dan Hands-free Smart Trunk. Kenderaan ini juga telah menerima penarafan lima-bintang dalam penilaian kenderaan baharu Australasian (ANCAP).

GALERI: Hyundai Elantra 1.6 Turbo Sport di Mid Valley