Automatic Emergency Braking (AEB) keeps an eye on your speed and proximity to the vehicle ahead and can apply brakes if a potential forward collision is detected and you fail to respond.

Nissan mengumumkan semua kenderaan baharunya yang dijual di Amerika Syarikat pada tahun 2018 kelak bakal dilengkapi dengan sistem brek kecemasan automatik (AEB) secara standard.

Langkah untuk memperkenalkan AEB, iaitu salah satu fungsi dalam pakej bantuan pemandua Nissan Intelligent Safety Shield berkenaan akan menjadikan jumlah kenderaan Nissan yang dilengkapi fungsi tersebut meningkat sekali ganda berbanding yang ditawarkan buat masa sekarang.

Untuk barisan produk 2017, model Nissan yang telah pun dilengkapi AEB termasuk Rouge (X-Trail), Rogue Sport (Qashqai), Altima (Teana), Murano, Pathfinder, Maxima, Sentra (Sylphy) dan kereta elektrik sepenuhnya Leaf, kecuali model-model yang diberikan transmisi manual atau versi Nismo.

Sebelum ini Nissan menggelar sistem berkenaan sebagai Forward Emergency Braking. Ia berfungsi menggunakan teknologi radar untuk memantau jarak antaranya dan kenderaan di hadapan, serta memberikan amaran dalam bentuk audio dan juga paparan visual bagi mengingatkan pemandu agar segera mengurangkan kelajuan sekiranya berpotensi untuk berlakunya pelanggaran hadapan.

Jika pemandu tidak memperdulikan amaran tersebut, sistem AEB berkenaan akan mengaktifkan brek secara automatik, bagi membantu mengelakkan kemalangan atau mengurangkan impak pelanggaran hadapan dengan mengurangkan kelajuan ketika berlanggar.

Keputusan Nissan untuk menjadikan AEB sebagai ciri standard ini adalah selari dengan rancangan sebahagian besar pengeluar kenderaan untuk memasang sistem sedemikian standard untuk semua kereta baharu menjelang tahun 2022. Menurut data yang diperolehi dari Pentadbiran Keselamatan Trafik Leburaya Nasional (NHTSA) Amerika Syarikat, satu pertiga kemalangan yang dilaporkan melibatkan pelanggaran pada bahagian belakang, dan agensi berkenaan mengatakan sistem seperti AEB mampu mengurangkan tuntutan insuran kecederaan sehingga 35%.