Spy-Shots of Cars
This image has been optimized for a calibrated screen with a Gamma of 2.2 and a colour temperature of 6500°K

Pengumuman bahawa Toyota Supra akan kembali ke pasaran mungkin antara berita gembira untuk peminat-peminat JDM Legend era 90’an, namun perkembangan terbaharu berkenaan pembinaan kereta sport flagship Toyota ini mungkin sedikit merencatkan kegembiraan tersebut. Menurut laporan dari Autocar, Toyota Supra generasi baharu bakal hadir dengan hanya transmisi automatik, tanpa pilihan kotak gear manual.

Sumber yang boleh dipercayai memberitahu penerbitan berkenaan, Supra bakal menampilkan unit janakuasa hibrid – menggabungkan enjin petrol BMW, motor elektrik dan juga kapasitor super yang disadur dari jentera perlumbaan prototaip Toyota TS030 Le Mans, dan teknologi ini hanya menawarkan transmisi automatik sahaja.

Kotak gear tersebut dijangka merupakan unit yang sama digunakan pada kembar Supra iaitu BMW Z5, berkemungkinan transmisi lapan-kelajuan dari ZF. Walau bagaimanapun, kotak gear untuk Supra ini bakal menerima talaan nisbah berbeza. Sistem hibrid berkenaan turut bakal menawarkan sistem pacuan semua roda.

Spy-Shots of Cars
This image has been optimized for a calibrated screen with a Gamma of 2.2 and a colour temperature of 6500°K

Autocar turut menyebut, Toyota Supra berkenaan turut akan menerima sistem elektronik dari BMW, termasuk sistem infotaimen iDrive yang menampilkan suis kawalan putaran, skrin paparan tengah, kawalan pendingin hawa serta tuil penukar gear unik sistem tersebut.

Seperti juga kedudukan asalnya, Supra bakal mengetuai “tiga beradik” kereta sport Toyota yang dituruti oleh ‘Abang Ngah’ Toyota MR2 yang sedang dirancang pembinaannya, dan juga ‘Adik Bongsu’ Toyota 86. Supra dijangka bakal dijual dengan harga jauh lebih tinggi dari 86 kerana dilengkapi dengan unit janakuasa hibrid serta binaan-binaan terkini lain.