Apa yang anda lihat ini adalah gambar pertama unit produksi Tesla Model 3, yang dikongsikan sendiri oleh pemilik pertama iaitu Elon Musk sendiri. Ketua pegawai eksekutif Tesla tersebut mendedahkan gambar ini dalam Tweeter dan menyatakan unit pertama sedang melalui pemeriksaan terakhir.

Turut tersebar adalah video kereta pertama tersebut, dan ia menampakkan bumbung kaca Model 3 ini serta sebahagian daripada papan pemukanya termasuk skrin yang lebar, roda stereng dan corong pendingin hawa.

Memang bukan sesuatu yang pelik bahawa kenderaan pertama pergi kepada Musk kerana beliau adalah ketua pegawai eksekutif syarikat tersebut, tetapi sebenarnya, orang pertama yang meletakkan deposit untuk Model 3 ini adalah salah seorang ahli lembaga syarikat, iaitu Ira Ehrenpreis. Beliau walaubagaimanapun memberikan hak kereta pertama ini kepada Musk sebagai hadiah hari kelahirannya yang ke 46.

Minggu lepas Musk memberitahu bahawa Model telah melepasi segala keperluan undang-undang untuk pengeluaran dua minggu lebih awal daripada perancangan, dan majlis penyerahan kepada 30 pelanggan awal akan dilakukan hujung bulan ini. Tesla merancang untuk mengeluarkan 100 unit Model 3 pada bulan Ogos, 1,500 pada bulan September dan 20,000 pada bulan Disember.

Tempahan untuk Model 3 telah dibuka lebih satu tahun yang lalu, dan jumlahnya pasti sudah bertambah sehingga kini. Hanya sehari selepas Tesla membuka tempahan, 300,000 orang telah mengeluarkan deposit USD1,000 untuk meletakkan nama mereka dalam senarai.

Tesla tidak mendedahkan jumlah sebenar tempahan yang diterima sehingga kini, tetapi bulan lepas Musk memberitahu bahawa deposit bertambah dari minggu ke minggu. Namun semasa perjumpaan pemegang saham tahunan Jun lalu, Musk memberitahu bahawa sesiapa yang telah meletakkan pesanan lambat berkemungkinan tidak akan mendapat kereta mereka sebelum hujung tahun 2018.

Kereta elektrik yang dijangka dijual pada harga bermula USD35,000 ini sudah ditemui sewaktu sedang diuji dan spesifikasinya juga sudah terdedah, dengan jarak pergerakan 346 km berbanding 400 hingga 539 km untuk Model S. Pecutan 0-96 km/j pula boleh dilakukan dalam masa 5.6 saat berbanding 2.3 saat untuk Model S. Ruang simpanan Model 3 juga lebih kecil (396 berbanding 850 liter).