Tahun lalu, Volkswagen Group dilaporkan berjaya mengatasi jumlah jualan Toyota pada peringkat global, mendahului dengan jumlah sekitar 100,000 unit. Namun, jika jumlah tersebut dipecahkan mengikut dominasi negara, Toyota jelas masih lagi menakluk sejumlah besar pasaran-pasaran di dunia.

Infografik di atas memaparkan analisis jumlah jualan untuk mendedahkan jenama paling laris pada setiap negara di dunia untuk tahun 2016 yang disediakan oleh Regtranfers. Menurut data berkenaan, Toyota merupakan pengeluar yang menjadi jenama paling laris dalam 49 negara, berbanding Volkswagen di tempat kedua dengan hanya 14 negara.

Toyota jelas mendominasi pasaran-pasaran di Amerika Latin, Asia dan Afrika, manakala Volkswagen pula menumpukan pasaran mereka negara-negara Eropah seperti Switzerland, Belgium, Belanda, Sweden, Croatia, Belarus dan negara asalnya Jerman.

Untuk Ford pula, mereka diihat menguasai pasaran di Amerika Syarikat, Kanada dan New Zealand. Renault dan Skoda nampaknya masing-masing mengungguli enam negara, manakala Fiat dan Dacia pula menguasai lima negara.

Jika anda dapat lihat, bagi pasaran Malaysia ia diwakili logo Axia dan bukan Perodua, manakala pada bahagian atas logo tersebut ditulis sebagai milik jenama “Perodua Axia”, mungkin pihak Regtranfers tidak tahu Axia sebenarnya model keluaran jenama Perodua?