Acara berbasikal tertua di Asia, Jelajah Malaysia yang kini telah memasuki edisi ke-53 sejak penganjuran pertamanya pada 1963 akan di taja oleh UMW Toyota tahun ini. Acara berkenaan akan berlangsung dari 3 hingga 7 Oktober hadapan dan akan bermula dari Ibu Pejabat Toyota di Shah Alam, Selangor serta bakal berakhir di Alor Star, Kedah.

Edisi tahun ini akan disertai oleh 132 penunggang dari dalam dan luar negara, manakala acara selama lima hari berkenaan akan melalui jarak kayuhan sejauh 700 km bersama perlumbaan peringkat, serta dikelaskan dalam penarafan 2.2 di bawah klasifikasi Union Cycliste Internationale (UCI).

Bagi UMW Toyota pula, mereka akan menyediakan 70 kenderaan berjenama Toyota termasuk MPV dan SUV yang terdiri dari Avanza, Sienta, Innova, Fortuner dan juga trak pikap Toyota Hilux.

“Acara bertaraf antarabangsa seperti Jelajah Malaysia diadakan dengan kejituan pada perancangan dan logistik. Ini memerlukan rantaian sokongan yang berkebolehan, versatil dan sangat boleh diharap,” kata presiden UMW Toyota, Ravindran Kurusamy.

“Kami berharap menerusi penggunaan kenderaan-kenderaan sokongan Toyota yang sememangnya terkenal dengan reliabiliti, pasukan penganjur, pegawai dan media boleh memainkan peranan masing-masing secara komprehensif dan efektif serta menjadikan acara berkenaan lebih berjaya tahun ini,” tambahnya.