Toyota boleh dikatakan bukanlah baru dalam pembangunan kenderaan elektrik, dan kini syarikat itu bersedia untuk memperkenalkan sebuah lagi model semasa Frankfurt Motor Show. Ia dikenali sebagai C-HR Hy-Power Concept dan satu imej teaser rasmi telah dikeluarkan, menampakkan rekaan yang sama seperti kereta produksi, tetapi mempunyai logo berlampu biru.

Disebabkan rekaan yang sama dengan kenderaan produksi juga, C-HR Hy-Power Concept ini dijangka begitu hampir dengan realiti, meskipun Toyota memanggilnya sebagai satu kajian rekaan. Buat masa ini, kita sudah mengetahui bahawa C-HR yang akan dipasarkan di Malaysia akan menggunakan enjin 1.8 liter petrol Dual VVT-i, menghantar kuasa ke roda hadapan, dan bukannya enjin 1.2 liter turbo petrol.

Penggayaan model C-HR Hy-Power Concept ini adalah hasil oleh pusat rekaan Toyota Eropah (ED2), dan dikatakan bermaksud untuk “meningkatkan rasa emosi dan penampilan gagah C-HR, sambil memberi gambaran kepada pengembangan masa hadapan terhadap kenderaan hibrid Toyota yang berada di dalam barisan kenderaan utama mereka.”

Untuk C-HR, sudah terdapat model hibrid yang menggunakan enjin 1.8 liter yang diambil daripada Prius, jadi, model konsep ini berkemungkinan menunjukkan sebuah hibrid yang lebih maju seperti plug-in hybrid. Walaubagaimanapun, perincian berkenaan kenderaan ini hanya akan didedahkan kelak.

GALERI: Toyota C-HR di Malaysia