Varian baharu dan juga varian tertinggi Toyota Innova generasi kedua, digelar Toyota Innova 2.0X yang diumumkan bulan lalu kini telah pun diberikan harga rasmi. MPV berkenaan dijual pada harga atas jalan tanpa insuran RM132,800, menjadikan ia RM9,000 lebih mahal dari varian 2.0G. Sebagai perbandingan, varian asas Innova 2.0E dijual pada harga RM107,800 untuk versi manual dan RM115,800 bagi versi transmisi automatik.

Kesemua kelengkapan dari varian 2.0G diberikan pada model 2.0X ini. Namun sebagai varian tertinggi, ia turut ditambah pelbagai lagi kelengkapan lebih premium antaranya lampu utama LED yang menggantikan unit reflektor halogen, lampu nyalaan siang LED, lampu kabus LED serta rim aloi 17-inci kemasan hitam dengan tayar 215/55R17 berbanding rim 16-inci dengan tayar 205/65R16 pada model 2.0G dan 2.0E.

MPV ini juga kini diberikan penampilan lebih kearah sebuah SUV dengan menampilkan kit badan baharu yang terdiri dari spoiler hadapan dan belakang, kemasan overfender pada kesemua ruang roda, kemasan berwarna hitam pada bahagian bawah, serta gril yang lebih gelap.

Perubahan terbesar yang dilakukan ialah menampilkan dua tempat duduk kapten pada barisan kedua, menjadikan 2.0X ini hanya boleh memuatkan tujuh-tempat duduk berbanding lapan pada model lain yang lebih rendah. Namun bagi penumpang yang duduk di tempat duduk kapten, ia pastinya memberikan perasaan yang lebih selesa, mewah dan premium.

Ia turut menampilkan upholsteri balutan kulit pada kesemua tempat duduk (berbanding fabrik pada varian lain), bersama larasan berkuasa enam-hala bagi tempat duduk pemandu (kekal dengan larasan manual untuk penumpang hadapan).

Kelengkapan lain model 2.0X ini turut berkongsi bersama model 2.0G termasuk kemasan kayuan berkilat dan “emas sutera” pada beberapa bahagian permukaan, sistem pendingin hawa automatik hadapan dan belakang, panel instrumen Optitron dengan paparan pelbagai-info TFT-LCD berwarna 4.2-inci, meja boleh lipat pada belakang tempat duduk, pencahayaan ambien dwi-zon, kamera undur dan sistem infotainmen DVD-AVX lapan-inci.

Bagi keselamatan pula, Innova dibekalkan dengan tujuh beg udara, ABS,EBD,BA, VSC dan bantuan mula mendaki – standard untuk semua varian termasuk model asas 2.0E. Bahagian mekanikal tidak menampilkan apa-apa perubahan di mana model tertinggi ini kekal dijana enjin petrol 2.0 liter NA Dual VVT-i berkuasa 139 ps/183 Nm, digandingkan bersama transmisi automotik enam-kelajuan yang turut dilengkapkan dengan mode pemanduan Eco dan Power.