Selepas pengenalan sulung untuk pasaran Amerika Latin dan kemudiannya China sebelum ini, Nissan Kicks, sebuah crossover segmen B terbaru syarikat itu kini melebarkan sayap ke pasaran Amerika Syarikat pula – sebagai ganti model Nissan Juke di sana.

Rekabentuknya lebih cenderung ke arah rekaan yang kian diterima kini, misalnya Honda HR-V, dengan rekabentuk lampu utama yang lebih tajam mengapit gril V-Motion khas Nissan. Rekaan bumbungnya juga mengambil pendekatan rekaan floating roof dengan tiang A dan C dihitamkan. Ia nampak lebih lebar dan kukuh dengan bahagian fender yang menonjol, dengan rekaan lampu belakang ala boomerang melengkapkan penampilannya.

Pilihan yang turut ada ialah lampu utama LED dengan lampu kedudukan yang juga dari jenis LED, lampu kabus, cermin sisi dengan pemanas dibahagian luar bersekali lampu isyarat dan juga spoiler bumbung di belakang. Akan ada tujuh pilihan warna luaran serta lima gabungan warna dwi-tona untuk pengguna.

Di bahagian dalam, ia menerapkan rekaan yang mirip digunakan oleh Nissan March yang baru. Ini tidaklah menghairankan, memandangkan kedua-duanya menggunakan asas yang sama – platform V. Papan pemuka dengan sentuhan Gliding Wing dilengkapi dengan sistem infotainmen dengan skrin sentuh tujuh-inci – dengan sambungan Apple CarPlay dan Android Auto. Varian paling lengkap dilengkapi dengan sistem bunyi Bose Personal Plus dengan tambahan lapan pembesar suara.

Ia menggunakan enjin 1.6 liter empat silinder petrol yang menghasilkan 125 hp dan 156 Nm yang dipadankan dengan transmisi Xtronic CVT. Bacaan penggunaan minyaknya ialah 7.1 liter bagi 100 km. Ciri-ciri lain yang melengkapinya sebagai penawaran standard ialah kawalan kestabilan (VDC). Bagi model SR, ada pertambahan ciri Dynamic-Control Module (IDM) dengan Active Engine Brake, Active Trace Control dan Active Ride Control.

Dari aspek keselamatan, ia juga hadir dengan ciri Automatic Emergency Braking (AEB) dengan Forward Collision Warning (FCW), tujuh-beg udara dan kamera undur, termasuk ciri pilihan antaranya Intelligent Around View Monitor.