Ford kini mendedahkan video teaser kedua untuk trak pikap Raptor versi lebih kecil (bagi pasaran yang tidak menerima trak F-150) yang diasaskan dari trak pikap Ranger T6, digelar Ranger Raptor. Untuk video baharu ini, ia telah mendedahkan sebahagian mod pemanduan yang bakal diberikan pada trak pikap off-road berprestasi tinggi berkenaan.

Menerusi video pendek tersebut, Ford telah mendedahkan rupa skrin paparan pelbagai info pada kluster meter. Apabila pemandu memilih mod ‘Baja’, trak pikap berkenaan digambarkan boleh beraksi agresif pada permukaan jalan berpasir. Skrin tersebut juga memaparkan trak ini bakal menerima mod ‘Sport’ yang hanya boleh digunakan ketika pemandu memilih gear 2H pada sistem 4WD.

Secara tidak sengaja juga, Ford telah mendedahkan sedikit klu berkenaan enjin yang bakal digunakan – berbanding F-150 Raptor yang menggunakan enjin petrol EcoBoost V6 3.5 liter turbo berkembar, Ranger Raptor ini nampaknya bakal dijana enjin turbodiesel, berdasarkan takat redline pada takometer yang ditunjukkan pada sekitar 4,500 rpm.

Untuk pengetahuan anda, Ranger Raptor ini dibangunkan oleh Ford Australia. Untuk pasaran negara berkenaan, Ranger T6 standard ditawarkan dengan dua pilihan enjin turbodiesel Duratorq dari siri Puma iaitu 2.2 liter berkuasa 158 hp/385 Nm dan 3.2 liter menjana 197 hp/470 Nm.

Jadi, berkemungkinan Ranger Raptor ini mungkin dijana versi 3.2 liter yang ditala semula bagi mengerah lebih kuasa. Boleh jadi juga ia mungkin dikuasakan dengan enjin turbodiesel 2.0 liter EcoBlue baharu yang kini secara berperingkat akan menggantikan enjin-enjin Puma sedia ada.

Ford telah mendedahkan enjin EcoBlue tersebut pada tahun lalu, dan menyatakan ia mampu menjana sehingga 240 PS dan memberikan 20% lebih tork pada takat rpm serendah 1,250 rpm berbanding enjin 2.2 liter sebelumnya. Jika Ranger Raptor diberikan enjin berkenaan, ini bermaksud ia adalah model pertama menerima enjin EcoBlue pada rantau ini.