Toyota akan datang ke Tokyo Auto Salon dengan membawa sebuah lagi variasi sedan mewah mereka iaitu Crown Modellista. Model yang hanya akan dipasarkan di Jepun ini menggunakan asas daripada Toyota Crown Concept, yang pernah ditampilkan sewaktu Tokyo Motor Show Oktober lalu, dan merupakan generasi kelima belas bagi model tersebut.

Kit Modellista ini memberikan tambahan aksesori kepada bahagian sedia ada, dengan lebih banyak kemasan krom termasuk di bahagian bampar yang kini mempunyai lip di dua penjurunya. Pada bahagian tepi, terdapat laluan udara di fender, manakala skirt tepi juga kelihatan lebih besar.

Terdapat juga tambahan kemasan krom metalik pada bahagian luar cermin sisi, serta rekaan rim yang baru. Bampar belakang kini menempatkan empat muncung ekzos berbentuk petak, dengan perumah yang direka semula, memberikan bentuk seperti satu diffuser.

Sementara itu, tiada sebarang perubahan berlaku di sebalik badannya. Bermakna, kereta produksi nanti akan dipasarkan dengan enjin petrol turbo 2.0 berkuasa 235 PS dan 350 Nm tork sebagai permulaan, dan model yang lebih tinggi menggunakan enjin petrol V6 NA 3.5 liter yang dipadankan dengan transmisi automatik 10 kelajuan.

Juga terdapat versi hibrid, yang besar kemungkinan akan menggunakan padanan enjin V6 Multi Stage Hybrid System dengan dua motor elektrik untuk kuasa keseluruhan 354hp. Transmisi yang digunakan adalah unit empat kelajuan, tetapi apabila digabungkan dengan motor elektrik tersebut, ia mampu memberikan simulasi seperti kotak gear 10 kelajuan.

Kelengkapan lain yang ada pada Crown generasi baru ini adalah termasuk sistem brek autonomous, serta sambungan komunikasi kereta-ke-infra (V2I) dan kereta-ke-kereta (V2V). Modul komunikasi data untuk sambungan kepada Internet of Things (IoT) juga datang secara standard.

GALERI: Toyota Crown Concept