Fiat adalah sebuah syarikat pengeluar kenderaan dari Itali yang sudah wujud sejak tahun 1899, dan memiliki banyak sejarah. Kereta yang ditampilkan ini adalah antara yang penting. Ia adalah model Fiat S61, yang merupakan hasil daripada sebuah projek bermula pada tahun 1908 dan di dalam dunia ini hanya ada lima unit sahaja.

Lima unit ini dibina oleh Fiat untuk perlumbaan, dan satu-satunya unit yang tinggal ini berjaya dibaik pulih seperti asal. Tambah menarik juga, unit ini pernah memenangi perlumbaan American Grand Prix pada tahun 1912. Projek baik pulih S61 ini bermula pada tahun 2008 dan apa yang boleh dipakai pada kenderaan itu, dikekalkan. Ia juga tidak dicat warna baru bagi menampakkan keasliannya.

Fiat S61 menggunakan enjin empat silinder, 10.0 liter, namun sudah mempunyai teknologi seperti single overhead cam, empat injap bagi setiap silinder dan empat palam pencucuh bagi setiap silinder. Teknologi kejuruteraan ini boleh dianggap mengagumkan kerana sudah diguna pada kereta tahun 1908 ini.

Lihat lebih lagi berkenaan kereta ini dalam video di atas, dan bagaimana cara unik ia dihidupkan. Selepas dibaik pulih, kini kenderaan ini disimpan di dalam koleksi Fiat Automobiles.