UMW Toyota minggu lalu mengumumkan model Vios versi kemaskini bagi tahun 2018 yang turut mula dibuka untuk tempahan. Terdapat enam varian ditawarkan, dengan harga masing-masing seperti berikut: Vios 1.5J (MT) – RM74,980; Vios 1.5J (AT) – RM77,980; Vios 1.5E (AT) – RM81,980; Vios 1.5G (AT) – RM87,980; Vios 1.5GX (AT) – RM90,980 dan Vios 1.5TRD (AT) – RM93,980.

Secara umumnya, Vios versi dipertingkat ini datang dengan penampilan yang lebih segar; rekaan bodykit dan grafik badan yang melengkapinya merupakan rekaan baru. Yang ditampilkan di sini adalah dari varian 1.5GX, dengan gambar-gambar yang lebih terperinci.

Antara tambahan terbaru varian ini ialah sensor parkir, serta shark fin antenna dan plat pintu dengan pencahayaan yang kini turut diperkenalkan. Bagi ruang dalaman pula, varian GX terbaru akan mengenakan gandigan warna tempat duduk hitam-merah, dan bukan lagi warna hitam-coklat.

Sistem hiburan DVD-AVX dengan ciri dipertingkat juga ditawarkan – berserta dengan paparan kamera undur – sebagai ciri standard bagi semua varian kecuali Vios J (MT) dan J (AT). Ciri lain yang ada sebelum ini seperti Panoramic View Monitor dan perakam video digital masih dikekalkan.

Dari segi mekanikal, Vios tiada perubahan. Ia masih menggunakan 2NR-FE 1.5 liter Dual VVT-i yang menghasilkan kuasa 107 PS pada 6,000 rpm dan 140 Nm pada 4,200 rpm tork. Transmisi pula ia menggunakan jenis CVT dengan mod manual tujuh-kelajuan Sport Sequential Shiftmatic.

Ciri-ciri keselamatan yang melengkapinya pula ialah dua beg udara, dengan ciri kawalan kestabilan kenderaan (VSC) ditawarkan sebagai ciri standard bagi semua varian. Ini diikuti dengan ciri seperti ABS dengan EBD, Brake Assist dan tapak ISOFIX ditempat duduk belakang.

Untuk maklumat dan perincian lanjut tentang penawaran Toyota Vios, sila layari juga CarBase.my.

Toyota Vios 1.5GX 2018