Spy-Shots of Cars
This image has been optimized for a calibrated screen with a Gamma of 2.2 and a colour temperature of 6500°K

Di UK, Toyota hanya menjual Corolla dengan bentuk badan hatchback sejak tahun 2007, tetapi versi tersebut digelar Auris untuk pasaran berkenaan. Namun kini, jenama Jepun tersebut merasakan nama Auris tidak cukup gah dan jualan kereta tersebut juga dilihat semakin menurun.

Oleh itu, dengan kemunculan model generasi ke-12 pada masa akan datang, nama Auris bakal disisihkan dan lencana Corolla akan kembali pada pasaran UK, menurut laporan Autocar.

Portal tersebut melaporkan bahawa Toyota berharap Corolla generasi baharu berkenaan mampu menaikkan semula angka jualan, memandangkan buat masa sekarang Auris berhadapan saingan sukar terhadap Volkswagen Golf, Opel Astra, Peugeot 308 dan Ford Focus. Hanya sejumlah 13,983 unit Auris dapat dijual oleh Toyota UK sepanjang Januari hingga November 2017, berbanding 16,528 unit sepanjang tahun 2016.

Spy-Shots of Cars
This image has been optimized for a calibrated screen with a Gamma of 2.2 and a colour temperature of 6500°K

Model generasi baharu berkenaan dijangka akan membuat kemunculannya tidak lama lagi memandangkan versi generasi ke-11 sedia ada sudahpun berada dalam pasaran sejak 2013. Malah, model generasi ke-12 tersebut telahpun dilihat keluar diuji diatas jalan raya dalam versi sedan dan hatchback. Autocar turut menyatakan Toyota turut bakal memperkenalkan versi wagon bagi menggantikan model Auris Touring Sports.

Sumber laporan berkenaan turut menyatakan, Corolla yang dibina berdasarkan platform Toyota New Global Architecture (TNGA) tersebut bakal dijana pilihan enjin petrol dan unit janakuasa hibrid. Versi petrol bakal diberikan enjin 1.2 liter turbo, manakala versi hibrid pula akan digerakkan dengan enjin 1.8L dari Auris Hybrid sedia ada.

Model diesel pula dijangka akan digugurkan dari barisan model kerana benua Eropah kini memandang enjin berkenaan sebagai penyumbang kepada pencemaran NOx. Toyota UK setakat ini juga telah menghentikan jualan model Auris diesel sejak hujung tahun lalu, dan hanya 651 unit terjual sepanjang tempoh 2017.

Autocar turut menambah bahawa Toyota turut bercadang untuk menghentikan penjualan Avensis di UK kerana jumlah jualannya yang tidak memberangsangkan. Avensis yang merupakan sedan bersaiz seakan Ford Mondeo hanya dijual sebanyak 3,302 unit dari Januari hingga November 2017, berbanding 5,133 sepanjang 2016.

Untuk Avensis, faktor jualannya merudum bukan hanya kerana ia sebuah model yang telah ketinggalan, malah jualan Ford Mondeo juga kini sedang mengalami masalah untuk bersaing dengan pasaran kereta eksekutif kompak premium (BMW 3-Series dan Mercedes-Benz C-Class) serta lambakan SUV dalam pasaran.

Oleh itu, dengan ketiadaan Avensis, ada juga ura-ura mengatakan Corolla sedan bakal kembali ke UK, bagi mengisi kekosongan model dengan but belakang yang ditinggalkan oleh Avensis.

GALERI: Spyshot Toyota Corolla sedan generasi ke-12

GALERI: Spyshot Toyota Corolla hatchback generasi ke-12