Seperti yang diketahui, Jerman antara negara terawal membangunkan kotak gear klac berkembar, khususnya jenama-jenama di bawah payung kumpulan Volkswagen iaitu Audi dan Porsche. Jika VW sendiri menggelar kotak gear tersebut sebagai DSG, Porsche memanggil transmisi tersebut sebagai PDK atau nama penuhnya Doppelkupplungsgetriebe.

Selain fungsinya yang kompleks, untuk menyebut Doppelkupplungsgetriebe ini juga sesuatu yang boleh menyebabkan muka anda berkerut-kerut. Jadi, Porsche mengeluarkan satu video pendek bagaimana untuk menyebut dengan betul nama kotak gear ini. Memang sukar untuk dijelaskan bagaimana sebutannya dalam bahasa melayu, jadi ada baiknya anda tonton video di atas.

Menurut Porsche, mereka telah mula membangunkan kotak gear yang sangat laju ini sejak era 60’an dan disasarkan untuk digunakan pada lapangan sukan bermotor. Walau bagaimanapun, kotak gear tersebut membuat penampilan pertamanya pada era 80’an, diberikan pada kereta lumba Porsche 956 Group C.

Setelah sekian lama digunakan pada jentera perlumbaan sebenar, kotak gear PDK versi produksi jalan raya hanya pada pertengahan era Y2K, diperkenalkan buat pertama kali pada Porsche 911 model 997.