Umum sudah mengetahui, sayap talaan dan perlumbaan rasmi Hyundai yang digelar Hyundai N kini telah menghasilkan dua buah model produksi berprestasi tinggi sebenar iaitu i30 N dan Veloster N. Dengan jenama yang semakin mengukuh tersebut, selepas ini Hyundai merancang untuk menghasilkan model-model lebih mampu milik di bawah lencana N Sport pula, lapor Car and Driver.

Menurut ketua ujian kenderaan dan pembangunan prestasi tinggi Hyundai, Albert Biermann, model-model N Sport berkenaan tidaklah direka dengan “pemadanan enjin lain, brek lebih besar atau keseluruhan suspensi atau gandar baharu” seperti model-model liar N sebenar, sebaliknya ia akan “ditala untuk pengalaman pemanduan yang lebih baik”.

Biermann turut menjelaskan, model-model N Sport ini juga mungkin akan diberikan “tayar yang berbeza dari tayar model-model standard”, serta diberikan kelengkapan-kelengkapan luaran dan dalaman yang menampilkan rupa lebih sporty. Siri N Sport ini juga disahkan akan dihasilkan dalam mana-mana barisan model, termasuk model-model yang telah pun dihasilkan bentuk N sepenuhnya – sama seperti AMG-Line pada Mercedes-Benz atau M Sport pada BMW.

Apabila ditanya berkenaan harga untuk model-model N Sport tersebut, Biermann menjawab “anda boleh jangkakan ia berbaloi dengan harganya”. Dalam masa yang sama, bekas naib presiden kejuruteraan BMW M berkenaan turut memberikan gambaran kemana hala tuju sukan permotoran Hyundai selepas ini. Menurut Biermann, selain dari kejohanan rali dunia (WRC), tidak lama lagi Hyundai N akan berlumba dalam satu lagi kejuaraan lain dan berkemungkinan perlumbaan yang lebih menjurus ke budaya di Amerika Syarikat.