New Volvo XC40 – exterior

Volvo nampaknya sedang ghairah menghasilkan model-model kenderaan yang menarik dan tak nampak tanda-tanda syarikat itu akan perlahankan usaha mereka. Terbaru, menurut sebuah laporan oleh Auto Express, nama XC50 pula sudah di”trademark”. Adakah ini memberi petunjuk kepada sebuah lagi SUV baru dari Volvo?

Kalau ada pun, bukan dalam masa terdekat. Sebabnya Volvo akan beri tumpuan kepada model-model yang diperbaharui bagi siri 40 dan 60 terlebih dahulu – paling dekat mungkin S60 dan V40 terbaru. Kalau mengikut cara syarikat itu meletakkan nama pada model-modelnya, XC50 mungkin akan diposisikan di antara XC40 dan XC60 yang ada ketika ini – tapi dalam bentuk apa ia akan hadir nanti masih belum diketahui.

“Produk kami telah meliputi 98% daripada segmen-segmen kenderaan yag ada, jadi kemungkinan yang tinggal ialah untuk kami meneroka penawaran yang lebih ‘mendalam’ dan bukannya lanjutan kepada yang sedia ada,” jelas Naib Presiden Kanan Volvo Eropah, Timur Tengah dan Arfika, Lex Kerssemakers.

New Volvo XC40 – exterior

Ketika ditanyakan sama ada model SUV dengan penampilan coupe antara yang dipertimbangkan, Kerssemakers berkata; “ada kemungkinan, tetapi bukan dalam masa terdekat.” Memandangkan posisinya di atas XC40, ada beberapa kemungkinan untuk XC50 – misalnya pesaing kepada BMW X2. Atau, jika ia lebih besar dari XC40, ia akan jadi pesaing kepada BMW X4 dan Mercedes-Benz GLC Coupe.

Apa pun, jalan masih panjang untuk kita mengetahui sebetulnya seperti apa model berkenaan nanti. Selepas Volvo V60, syarikat itu akan memperkenalkan model sedan S60 pula. Ini akan diikuti oleh model-model generasi baru bagi siri 40 – seperti V40 dan mungkin juga pengenalan semula S40.