Nampak gayanya Honda tidak sabar untuk mempertontonkan model CR-V bagi pasaran Eropah di Geneva Motor Show 2018 yang bakal membuka tirainya dalam beberapa hari lagi. Imej dan sedikit perinciannya telah pun didedahkan, menariknya ia juga bakal menawarkan model hibrid, seperti mana yang pernah dipertontonkan di Frankfurt Motor Show tahun lalu.

Walau bagaimana pun, Eropah bukanlah yang pertama menerima SUV hibrid itu, kerana China telah pun memulakan penjualannya sejak separuh pertama 2017. Bagi spesifikasi Eropah, CR-V Hybrid akan didatangkan dengan Intelligent Multi-Mode Drive (i-MMD) iaitu sistem yang sama seperti dalam Accord Hybrid, yang menampilkan enjin petrol 2.0 liter i-VTEC Atkinson-cycle dan dua motor elektrik.

Walau bagaimana pun, Honda belum memberikan angka rasmi bagi penjana kuasa hibrid, tetapi jika mengikut Accord Hybrid, keseluruhan kuasanya mampu mencecah 212 hp dan penggunaan bahan api kombinasi dianggarkan 20.4 km per liter. Ia juga menawarkan tiga mod operasi untuk sistem ini – Hybrid Drive, Engine Drive dan EV Drive.

Pilihan lain yang turut ditawarkan ialah unit petrol 1.5 liter VTEC Turbo, yang mungkin dipadankan sama dengan kotak gear manual enam-kelajuan atau automatik CVT. Pacuan roda-hadapan akan ditawarkan secara standard, namun pelanggan boleh memilih pacuan semua-roda. Pilihan lain untuk Eropah ialah model tujuh-tempat duduk, sama seperti yang ditawarkan di Thailand.

Dijangkakan Honda CR-V dengan enjin 1.5-liter VTEC Turbo bagi pasaran Eropah bakal memulakan penghantarannya pada musim luruh tahun ini, sementara model hibrid pula pada awal 2019.