Tahun lepas, semasa pameran motosikal EICMA di Itali, Yamaha telah memperkenalkan sebuah model yang menggunakan tiga tayar; dua di hadapan dan satu di belakang, dinamakan sebagai Yamaha Niken Leaning Multi-Wheeler (LMW). Bagi yang tidak begitu biasa dengan motosikal jenis ini, pasti tertanya bagaimana prestasinya mengambil selekoh.

Oleh itu, Yamaha telah menyiarkan video ini, yang menunjukkan bagaimana motosikal tiga roda tersebut mengambil selekoh. Menariknya berkenaan Yamaha Niken ini, ia mempunyai pelbagai teknologi baru, dan salah satunya adalah teknologi Leaning Multi-Wheel (LMW).

Melaluinya, penunggang dapat mengambil selekoh dengan lebih tajam, motosikal lebih lincah dan memberikan rasa tunggangan biasa. Dalam pakej teknologi ini, terdapat sistem geometri stereng LMW Ackerman, yang dapat memastikan kedua-dua tayar di hadapan sentiasa condong secara selari. Jarak antara dua roda itu juga sentiasa akan sama.

Perincian lain berkenaan Yamaha Niken ini masih belum didedahkan, tetapi ia dijangka menggunakan enjin seperti MT-09 iaitu unit tiga silinder yang mungkin boleh menghasilkan sehingga 115 PS pada 10,000 rpm dan 87.5 Nm tork pada 8,500 rpm. Walaubagaimanapun, kerangkanya dilihat berbeza berbanding MT-09, di mana ia menggunakan kerangka hibrid termasuk bahagian seperti trellis.