Petronas baru sahaja membuka pusat penyelidikan dan teknologi (R&T) global baru di Turin, Itali, dan perasmiannya dilakukan oleh pelumba terkenal, Lewis Hamilton dan Valtteri Bottas. Fasiliti yang dibuka ini memakan belanja sebanyak US$60 juta (RM235 juta) dan akan menjadi hab global bagi aktiviti R&T Petronas Lubricants International’s (PLI) – bahagian pakar automotif dan ujian kemampuan teknologi industri.

PLI juga bertanggungjawab untuk rekaan, pembangunan serta penghantaran rumusan teknologi bendalir (FTS) yang telah memberi kuasa kepada pasukan Mercedes-AMG Petronas Motorsport untuk mendapat gelaran juara selama empat musim berturut-turut.

Tugas pusat R&T ini antaranya adalah untuk memperkenalkan teknologi baru, mencipta infrastruktur bertaraf dunia dan membangunkan bakat yang terbaik dalam industri sambil PLI menambah cabang produk dalam portfolio mereka, seterusnya menguatkan lagi kedudukan dalam industri bendalir global.

Fasiliti di Turin ini adalah pusat kecemerlangan R&T terbaru yang dibina oleh PLI, dan menyertai satu lagi pusat R&T satelit dan kilang pengadunan pelincir untuk motosikal yang memakan pelaburan sebanyak US$100 juta (RM392 juta) di Maharashtra, India. PLI juga memiliki pegangan sebanyak 50% dalam pusat penyelidikan dan pembangunan Guangxi Nanning Yuchai Petronas Lube di China.