Mercedes-Benz Malaysia (MBM) kini telah memperkenalkan sebuah lagi cabang jenama baru – EQ – sebagai pengenalan khas bagi barisan kenderaan elektrik atau plug-in hybrid selepas ini. EQ merupakan singkatan bagi “Electric Intelligence”, dan akan menjadi jenama khas seperti jenama-jenama lain yang digunakan ketika ini di bawah seliaan Mercedes-Benz – seperti AMG dan Maybach.

Dengan pelancaran jenama baru ini – ia sudah diperkenalkan di Eropah juga – model-model PHEV yang sudah diperkenalkan untuk pasaran tempatan seperti E 350 e dan C 350 e akan dijenamakan semula sebagai barisan produk EQ Power.

Antara perkhidmatan baru yang turut disertakan kepada pelanggan yang berminat untuk memiliki barisan kenderaan EQ Power selepas ini ialah ialah kad untuk mengecas kenderaan secara percuma bagi tempoh setahun.

Selain itu, turut diperkenalkan ialah EQ Agility Plan Package untuk kemudahan dan kelegaan dari aspek pengalaman pemilikan pengguna. Melalui pelan ini, mana-mana pemilikan barisan kenderaan EQ Power bagi tempoh antara tiga hingga lima tahun akan ditawarkan dengan kemudahan bayaran ansuran.

Turut termasuk di dalamnya ialah kos servis kenderaan serta peranti wallbox khusus untuk tujuan mengecas kenderaan berkenaan. Ini memudahkan pengguna untuk mengira dan menganggarkan perbelanjaan sepanjang pemilikan kenderaan terbabit.

Di dalam perkembangan berkaitan, selepas memperkenalkan stesen pengecas dengan jenama Mercedes-Benz (yang terbuka untuk digunakan oleh kenderaan jenama lain) di Bangsar Shopping Center (BSC, tiga pengecas), MBM turut meluaskan lagi rangkaian stesen seperti itu antaranya ke Pavilion Kuala Lumpur (empat pengecas), Sunway Pyramid (dua pengecas) dan Desa Park City (dua pengecas).

Selari dengan pengenalan jenama baru ini, semua stesen berkenaan juga akan menggunakan jenama EQ yang sama. Rangkaian stesen pengecas terbaru yang akan datang akan diumumkan dari semasa ke semasa.