BMW Malaysia telah mengesahkan model BMW X3 GO1 baharu bakal dilancarkan di sini hujung minggu ini. Pertama kali didedahkan secara global pada Jun 2017, F25 generasi kedua telah pun diperkenalkan sejak 2010 lalu (dengan kemaskini LCI pada 2014).

Bagi yang berminat dengan X3 baharu ini, bolehlah mendaftarkan di laman yang didedikasikan khas menerusi laman web rasmi syarikat ini, namun setakat ini, perincian yang diberikan adalah terhad. Walau bagaimana pun, ia pasti akan didedahkan sepenuhnya pada hari pelancarannya.

X3 didatangkan dengan kit Luxury Design dan set roda LMR jejari-berkembar Style 696 19-inci. Juga kelihatan sepasang lampu utama LED-penuh secara standard bukannya unit adaptif, dan ketiadaan pengesan/kamera di sebelah cermin pandang belakang. Malah BMW Driving Assistant Plus mungkin juga tidak disediakan.

Di bawah bonetnya, X3 sepatutnya digandingkan dengan penjana kuasa sDrive20i yang terdiri daripada enjin 2.0 liter turbo empat-silinder (184 hp/290 Nm) dan transmisi automatik lapan-kelajuan. Walau bagaimana pun tidak diketahui adakan varian diesei juga akan ditawarkan, seperti pada F25.

Rekaannya termasuklah gril kidney besar di hadapan yang tidak lagi disambungkan pada lampu utama, dan bampar hadapan yang lebih menyerlah. Lampu belakang lebih kecil turut disemak semula dan elemen Air Breather berada selepas roda hadapan.

Dengan pelancaran X3 baharu di negara ini, adakah anda akan memilihnya atau pun pesaing terdekatnya termasuk Mercedes-Benz GLC dengan harga bermula RM288,888 (atas jalan tanpa insurans) bagi GLC 200? Atau pun Volvo XC60 dengan harga bermula RM298,888 bagi T5 Momentum?

Anda boleh klik PAUTAN INI untuk mendaftarkan minat anda bagi BMW X3 G01 baharu.